Η «Urbana Gastroteka» είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας (θα καταλάβετε γιατί δεν αναφερόμαστε σε αυτό ως εστιατόριο ή κάτι άλλο) που είναι εξαιρετικά δύσκολο – έως απίθανο – να συναντήσετε σε μία κωμόπολη των 5.000 κατοίκων. Είναι γεγονός ότι η Μεγαλόπολη, αν και μεγάλη στο όνομα, είναι μία κωμόπολη στο κέντρο της Πελοποννήσου, γνωστή μεν, αλλά μόνο για τα κοιτάσματα λιγνίτη που στηρίζουν την Ελληνική ηλεκτροπαραγωγή. Προφανώς, τόσο ο επισκέπτης όσο και ο περαστικός ταξιδιώτης αναμφίβολα θα βρει ένα μέρος για να φάει κάτι, όπως και να καθίσει σε ένα σημείο για να ξεκουραστεί και να πιει ένα κοκτέιλ ή έναν καφέ. Αυτό, που δύσκολα έως καθόλου δεν θα βρει, είναι ένας χώρος υψηλών προδιαγραφών, ένα bar – restaurant, το οποίο προτείνει καλό φαγητό και ευρηματικά κοκτέιλ.
Σας καλωσορίζουμε λοιπόν, στην «Urbana Gastroteka» ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο, απολύτως κατάλληλο για γευστικές απολαύσεις που έρχονται στο πιάτο, αλλά και για αυτές που έρχονται σε ένα ποτήρι κοκτέιλ. Όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, ειδικά σε μια επαρχιακή πόλη στη μέση της Πελοποννήσου, είναι το γεγονός ότι, τόσο ο Γιώργος Κούτσουρας όσο και ο Γιάννης Αριδάς που είχαν την ιδέα, τόλμησαν να κοιτάξουν ψηλά. Παράλληλα και ο σεφ Θοδωρής Μανώλης δεν αρκέστηκε σε ένα απλά καλό φαγητό. Όταν η τόλμη, οι ιδέες και οι φιλοδοξίες πηγαίνουν χέρι – χέρι, το αποτέλεσμα μπορεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες και κάπως έτσι γεννήθηκε ένας ποιοτικός και υπερτοπικός χώρος. Σκεφτείτε μόνο, ότι η Τρίπολη, η Καλαμάτα και η Σπάρτη απέχουν από την Μεγαλόπολη όσο απέχει το Κολωνάκι από την Κηφισιά και θα καταλάβετε.
Ας πούμε όμως και λίγα πράγματα για τη γευστική πρόταση που κάνει ο χώρος. Επειδή τα μενού δεν είναι διαχρονικά και αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και τη φαντασία αυτών που έχουν την ευθύνη, θα πούμε τα εξής. Σε ό,τι αφορά το φαγητό, οι προτάσεις που γίνονται αποτελούν μία μίξη της ελληνικής κουζίνας με ξένες επιρροές και συνδετικός κρίκος είναι η σύγχρονη παρουσίαση. Σε ό,τι αφορά τις υγρές γεύσεις, ανάλογες είναι και οι απόψεις του Γιάννη Αριδά. Εκτός από τη γευστική ποιότητα, το αποτέλεσμα οφείλεται στην παρουσία της παράδοσης χάρη στη χρήση ντόπιων υλικών αλλά και στις πρωτότυπες προτάσεις του χώρου, χωρίς να λείπουν τα κορυφαία, ιστορικά δημιουργήματα του. Κοντολογίς, η «Urbana Gastroteka» είναι ένα πρότυπο για την – εκτός Αθήνας – ελληνική σκηνή της γεύσης.