FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία
FB_IMG_1758010058380

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία

Μια οικογενειακή ταβέρνα που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1962 στη Νέα Μηχανιώνα, όπου το φρέσκο ψάρι συναντά το μεράκι και την ιστορία

 

Κατηφορίζοντας την είσοδο του χωριού και βγαίνοντας στη παραλία της Νέας Μηχανιώνας,  συναντά κάποιος την ψαροταβέρνα – εστιατόριο Ρετσέλης. Η όμορφη ιστορία της οικογένειας Ρετσέλη που από μόνη της είναι άξια αναφοράς, ξεκινάει από το μακρινό 1962, όταν η πρώτη γενιά της επιχείρησης, ο παππούς Κωνσταντίνος Ρετσέλης  ξεκίνησε να λειτουργεί μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα που σύντομα έγινε πόλος έλξης και τόπος συνάντησης για τους ντόπιους. 

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία - FlagInLife

 

Σύντομα, ο Ρετσέλης έγινε συνώνυμο της ποιοτικής και εκλεκτής ψαροφαγίας και η φήμη του έφτανε μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης, από όπου ξεκινούσαν οι θαμώνες για να κάνουν τον διόλου σύντομο δρόμο για να βρεθούν στην περιοχή και να βρουν φρέσκο ψάρι και μεζέδες της θάλασσας. Η φήμη εκείνη είχε φτάσει μέχρι και τα δικά μου αυτιά και έτσι πριν από 2 δεκαετίες, ήταν ένα από τα πρώτα μαγαζιά που είχα γνωρίσει ως νεοφερμένος τότε στη Θεσσαλονίκη. 

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία - FlagInLife

Ομολογώ πως είχα πολλά χρόνια να έρθω, με την επίσκεψή μου όμως διαπίστωσα πως δεν άλλαξαν και πολλά. Το πνεύμα της επιχείρησης και η στόχευση της οικογένειας Ρετσέλη έχουν παραμείνει αναλλοίωτα: μαγειρεύουν με αγάπη και σερβίρουν ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η  θάλασσα για τους πελάτες, τους οποίους θέλουν να λογίζουν ως καλεσμένους που τους φιλοξενούν στο σπίτι τους. Μόνο η επίπλωση έχει εκσυγχρονιστεί: οι παλιές ξύλινες σκαλιστές καρέκλες που είχα πρωτοβρεί την δεκαετία του 2000 στις πρώτες μου επισκέψεις αντικαταστάθηκαν από μοντέρνες πολυθρόνες σε λευκά χρώματα και καναπέδες. Τα ξύλινα τραπέζια στρωμένα με χάρτινα τραπεζομάντηλα, έδωσαν την θέση τους σε άνετα τραπέζια, ντυμένα με λευκά υφασμάτινα. Η υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό και το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα συνεχίζουν να αποτελούν ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τον επισκέπτη. 

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία - FlagInLife

Το πηδάλιο της οικογενειακής επιχείρησης κρατάει πλέον  η τρίτη γενιά της επιχείρησης, ο χαμογελαστός και καλοσυνάτος Κωνσταντίνος Ρετσέλης, ο οποίος έχει αναλάβει να την οδηγήσει στην νέα εποχή. Η φιλοσοφία του μαγαζιού ξεχωρίζει με το καλημέρα από τον κατάλογο, που είναι απλός και λιτός. Εδώ θα γευθείς κλασικά, παραδοσιακά πιάτα, τόσο σε μεζέδες όσο και σε κυρίως, βασισμένα στην παραδοσιακή φιλοσοφία. Το μενού είναι μικρό και μαζεμένο: κλασικά ορεκτικά όπως μπουγιουρντί, ταραμάς, κασεροκροκέτες και μελιτζάνα φούρνου με σκόρδο και τυρί, σαλάτες εποχής και βραστές, αλμυρούς μεζέδες που είναι όλοι χειροποίητοι: λακέρδα, καπνιστό σκουμπρί, τσίρος και αντζούγιες και πολλά άλλα.

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία - FlagInLife

Τα κυρίως υπάρχουν σε 2 επιλογές: είτε ψητά στη σχάρα ή στο τηγάνι του οποίου η φλόγα δεν έχει σβήσει ποτέ όπως μας είπε ο Κωνσταντίνος Ρετσέλης, καθώς αποτελεί σήμα κατατεθέν για την ψαροταβέρνα Ρετσέλης. Το ψάρι είναι πάντα αναλόγως με την εποχή, ενώ η φρέσκια πρώτη ύλη είναι αδιαπραγμάτευτη συνθήκη. Υπάρχει μόνο μία ωμή κοπή σε ψάρι, η οποία παρασκευάζεται από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Ρετσέλη και μόνο αν υπάρχει το κατάλληλο ψάρι που μπορεί να υποστηρίξει το πιάτο. Εμάς μας ετοίμασε ένα απλό αλλά πολύ νόστιμο και καλοφτιαγμένο ταρτάρ από μπαρμπούνι με πιπέρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χυμό πορτοκάλι για να το παντρέψει ωραία με την γλυκιά ιδιαίτερη γεύση του ψαριού. 

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία - FlagInLife

Η λίστα κρασιών είναι αρκετά μικρή αλλά περιλαμβάνει και κρασιά εισαγωγής, πολύ δίκαια τιμολογημένα και σερβιρισμένα σε ποτήρια Sophienwald. Ο ταραμάς δεν έχει καμία σχέση με mousse, είναι ένας παλιάς κοπής αυθεντικός και σφιχτοδεμένος ταραμάς, πολύ έντονος, λεμονάτος και με ωραία υφή. Οι γαριδομάνες στη σχάρα ήταν μαεστρικά ψημένες, ζουμερές και τραγανές, αναδεικνύοντας την υπέροχη γεύση από την ψίχα τους και την μαεστρία του ψήστη.

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία - FlagInLife

Το καλαμάρι σαγανάκι μου θύμισε τα άπειρα οικογενειακά τραπέζια όταν ήμουν μικρός, ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς και βγαλμένο από την παράδοση: καλοκομμένο και σωστά ψημένο, τραγανό μέσα σε σάλτσα γλυκιάς ντομάτας, με καυτερό γλυκό μπούκοβο και κομμάτια από φέτα. 

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία - FlagInLife

Τέλος, το κριθαρότο θαλασσινών φτιάχνεται με μια συνταγή η οποία παραμένει ίδια για χρόνια: με λευκή σάλτσα, καλοδεμένη με λευκό κρασί και bisque στην οποία βράζει και το κριθαράκι. Το ζυμαρικό ήταν λίγο παραπάνω βρασμένο από όσο θα το ήθελα, αλλά τόσο νόστιμο, λες και κάθε κόκκος είχε ρουφήξει την σάλτσα, ενώ ο κομμένος φρέσκος μαϊντανός έδωσε ωραία αρωματική και γευστική διάσταση στο πιάτο. 

Ρετσέλης Γεύσεις: Διαχρονική Παραδοσιακή Ψαροφαγία - FlagInLife

Η επίσκεψη τελείωσε με ζεστούς, χειροποίητους, λουκουμάδες με μέλι και με μια ελαφρά μελαγχολία καθώς συνειδητοποίησα πως είχα αρκετά χρόνια να έρθω. Παράλληλα όμως χάρηκα, καθώς ο Ρετσέλης παραμένει ένα αξιόλογο μαγαζί για ψάρι πάνω στη θάλασσα, το οποίο δεν θα αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο. Εδώ θα φας καλά, νόστιμα και πάντα φρέσκο ψάρι, καθώς το πνεύμα παραμένει αυθεντικό, ως μιας παλιάς, παραδοσιακής οικογενειακής ψαροταβέρνας, όπου οι ιδιοκτήτες μαγειρεύουν με μεράκι. 

Ρετσέλης Γεύσεις

Πολυτεχνείου 1, Ν. Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκη ΤΚ 57 004
Ωράριο: Κυρ. & Δευτ.: 11:30 - 21:30, Τρίτη Κλειστά, Τετ. & Πεμ. : 12:00 - 21:00, Παρ. & Σάβ. : 11:30 - 21:00
Τιμή: 25€
- 50€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.