FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Aleria: Το νέο μενού του Γκίκα Ξενάκη είναι εμπνευσμένο από τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας
Aleria main 2

Aleria: Το νέο μενού του Γκίκα Ξενάκη είναι εμπνευσμένο από τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας

Με τα tasting menus του Γκίκα Ξενάκη, κάθε μπουκιά γίνεται μια εμπειρία που ξυπνά γεύσεις και μνήμες

 

Στον καταπράσινο κήπο του Aleria δοκιμάσαμε το νέο – ραφινάτο και δημιουργικά αναβαθμισμένο – μενού του chef Γκίκα Ξενάκη, ο οποίος αντλεί έμπνευση από τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδος, χρησιμοποιεί υλικά εποχής και επηρεασμένος από προσωπικές μνήμες, δημιουργεί πιάτα που έχουν βαθιά νοστιμιά! Και μόνο το όνομα Aleria δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς η περιοχή Aleria της Κορσικής, είναι αυτή στην οποία ταξίδεψαν το 563 π.Χ,  Έλληνες από την Φώκαια και μέχρι και σήμερα, διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία του Ελληνικού πολιτισμού και της γαστρονομικής μας κουλτούρας. 

Ο chef Γκίκας Ξενάκης επηρεασμένος από τις παιδικές του αναμνήσεις στην ύπαιθρο (γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θήβα), από το ψάρεμα με τους οικείους του… την κουζίνα της μητέρας του… έχει μια μαγειρική φιλοσοφία η οποία εστιάζει στην εντοπιότητα και στα φρέσκα, αγνά, παραδοσιακά υλικά, όπως τα δίνει η μητέρα – φύση. Τον Γκίκα Ξενάκη τον γνώρισα πριν αναλάβει το Aleria ως Head Chef (2012), όταν ακόμη μαγείρευε στο Breeze Café στην Αγία Παρασκευή και είχα ξεχωρίσει το ταλέντο του.

 

Από το 2012 που ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Νικηφόρο Κεχαγιαδάκη, ως Head Chef του Aleria, έχω δοκιμάσει κατά καιρούς όλα τα μενού του, στο όμορφο νεοκλασικό του 19ου αιώνα στο Μεταξουργείο. Η σπιτική αύρα και η ζεστή ατμόσφαιρα, που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σε όλους τους χώρους του εστιατορίου καθώς και στην όμορφη αυλή τους, οδηγούν τα βήματά μου στο Aleria κάθε φορά που θέλω να γιορτάσω μια σημαντική στιγμή της ζωής μου! Ίσως γιατί, πάντα στο Aleria, κάθε πελάτης αισθάνεται τη φροντίδα του ιδιοκτήτη και της ομάδας, που έχουν στόχο να του εξασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία απόλαυσης.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω γευτεί πιάτα του Γκίκα, που έχουν μείνει στη μνήμη μου.
Από την πολυσυζητημένη χορτόπιτα (που μιμήθηκαν πολλοί chef) και έχει παραμείνει πλέον ως μια μικρή μπουκιά και σερβίρεται ως καλωσόρισμα, μαζί με δύο ακόμη amuse bouche, τα κεφτεδάκια από μπραντάδα μπακαλιάρου που κάθονταν πάνω σε ένα χυλωμένο σπανακόρυζο (ένα πιάτο από το μακρινό 2012) μέχρι το αποδομημένο παστίτσιο, που είναι ένα εμβληματικό πιάτο και δεν βγαίνει ποτέ από το μενού. Μέσα από αυτά τα πιάτα αποτυπώνεται η γαστρονομική κατεύθυνση του Γκίκα Ξενάκη. Μια σύγχρονη κουζίνα βασισμένη στην ελληνική παράδοση!

Στο Aleria χρόνια τώρα, ο πελάτης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο tasting menus, ένα vegeterian και ένα που περιέχει, τόσο πιάτα με λαχανικά, αλλά και ψάρι και κρέας.
Υπάρχει δυνατότητα από το κάθε μενού, ο πελάτης να επιλέξει 5, 6 ή 7 στάδια με το αντίστοιχο κόστος. Εμείς δοκιμάσαμε το Earth & Sea των 7 σταδίων, συν ένα επιπλέον από το vegetarian menu, καθώς ο chef ήθελε, οπωσδήποτε, να γευτούμε ένα νέο πιάτο αυτού του μενού, τη μελιτζάνα με τομάτα, βασιλικό και αρσενικό Νάξου. Ένα πιάτο εποχικό και πολύ ωραίος ο συνδυασμός των υλικών.

 

Το ξεκίνημα όπως πάντα με το ψωμί που φτιάχνεται στο εστιατόριο, με προζύμι που ο Γκίκας Ξενάκης ωριμάζει έξι χρόνια, σε συνδυασμό με βούτυρο που περιέχει μελιτζάνα.
Το πρώτο πιάτο, 4 υφές τομάτας με ξινομυζήθρα, κάπαρη και βασιλικό.
Το μαγιάτικο έδωσε ένα ωραίο ceviche, σε συνδυασμό με ροδάκινο, αγγούρι και ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

 

Το λαβράκι έγινε ψητό και ταίριαξε με αμπελοφάσουλα και ένα πλούσιο ζωμό κολοκύθας.
Το αρνί, είναι το κρεατικό που ο chef αγαπά να μαγειρεύει! Φέτος το σερβίρει με φάβα, κολοκυθοανθούς και πράσινες ελιές και δίπλα του μια μπουκιά χανιώτικης κρεατότουρτας, που μέσα της κρύβει σιγομαγειρεμένο ένα μέρος του αρνιού!

 

Κλείσαμε με το αγαπημένο μου «παστίτσιο» με μελωμένη ουρά μόσχου, άγρια μανιτάρια και κρέμα μπεσαμέλ.

Το δροσερό pre-dessert με γιαούρτι και πεπόνι, διαδέχθηκε ένα ανάλαφρο επιδόρπιο – και πάλι από το vegetarian menu – μια μαρέγκα με βερίκοκο και πικραμύγδαλο.

Φυσικά ένα γεύμα συνδυάζεται πάντα με καλό κρασί και η λίστα κρασιών του Aleria αριθμεί περισσότερες από 200 ετικέτες και διαρκώς ανανεώνεται.
Ο πελάτης έχει επιλογές από 15 διαφορετικές χώρες αλλά η wine list εστιάζει στον Ελληνικό αμπελώνα, με την επιμέλεια της Οινοχόου Δέσποινας Τοκαλάκη.

Η εμπειρία στο εστιατόριο Aleria δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά ένα ταξίδι στην Ελληνική γαστρονομική παράδοση μέσα από την προσωπική ματιά και την έμπνευση του chef Γκίκα Ξενάκη. Το νέο μενού είναι η απόδειξη ότι η Ελληνική κουζίνα μπορεί να εξελίσσεται συνεχώς χωρίς να χάνει την ουσία και τη γεύση της παράδοσης, προσφέροντας μια αξέχαστη και ολοκληρωμένη εμπειρία σε όσους τη δοκιμάζουν.

Aleria Restaurant

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Αθήνα, ΤΚ 104 35
Ωράριο: Δευτ. - Σάβ. : 19:00 - 00:30, Κυρ: Κλειστά
Τιμή: 75€
- 120€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.