Η Φτελιά της Μυκόνου – πέραν ότι είναι η αγαπημένη παραλία των surfers, λόγω των ανέμων – είναι γνωστή γιατί εδώ και χρόνια είναι γαστρονομικό σποτ! Από την εποχή που έφταναν εκεί όλοι όσοι περνούσαν – από το νησί – για την περίφημη «Ρένα της Φτελιάς»
Και περνάμε στο σήμερα, που η Μύκονος σε κάθε παραλία της έχει πολλά bar-restaurants, που προσελκύουν τουρίστες από κάθε χώρα και στο μενού τους θα βρεις πάσης φύσεως ασιατικά και ιαπωνικά πιάτα. Στην παραλία της Φτελιάς όμως, λειτουργεί από το 2010 το Alemagou, που κάνει τη διαφορά. Alemagou στην αρχαία Μυκονιάτικη διάλεκτο σημαίνει «Επιτέλους»!
Επιτέλους λοιπόν – κόντρα στο κύμα – το Alemagou, στην άκρη της παραλίας της Φτελιάς, παρόλο που είναι από τα πιο in bar-restaurants, εστιάζει στην ελληνική κουζίνα και στο φρέσκο ψάρι και έχει έναν “άσσο στο μανίκι”, τον chef Θωμά Μάτσα, ο οποίος δεν επιμελείται απλώς το μενού, αλλά με τη φυσική παρουσία του στο Alemagou όλο το καλοκαίρι, δημιουργεί πιάτα με βαθιά νοστιμιά!
Ο Θωμάς Μάτσας εκτός από ταλαντούχος είναι και ένας υπερδραστήριος chef!
Καταφέρνει παράλληλα με το Alemagou, να επιμελείται τα μενού δυο Aθηναϊκών εστιατορίων, που είναι ανάμεσα στα πρώτα στις προτιμήσεις του κοινού – τη «Στρίγγλα» και το «Βουλκανιζατέρ» – αλλά και το «Le Sapin» στην Αράχωβα. Έχει στήσει μια πολύ καλή ομάδα η οποία τον βγάζει ασπροπρόσωπο σε όλα τα projects που έχει αναλάβει. Μαθαίνω ότι ετοιμάζει και δικό του εστιατόριο, στο κέντρο της Αθήνας, που θα ανοίξει σύντομα.
Αλλά ας περάσουμε στο Alemagou, το boho style beach-restaurant, όπου κυρίαρχα στοιχεία του χώρου, είναι η πέτρα και το ξύλο. Τα τραπέζια απλώνονται σε επίπεδα πάνω από την παραλία της Φτελιάς, οι καρέκλες ψάθινες και γύρω από κάποια τραπέζια, μεγάλοι αναπαυτικοί καναπέδες συμπληρώνουν το σύνολο. Στο κέντρο του ανοιχτού χώρου μια μεγάλη μπάρα, όπου ο πελάτης μπορεί να πιει ένα ποτό αλλά προσφέρεται και για κάποιο light γεύμα.
Από τα ηχεία ακούγονται μουσικές από DJs, που ξεκινούν σε χαμηλούς τόνους και περνώντας η ώρα δυναμώνουν. Πολύ συχνά διοργανώνονται parties με καλεσμένους αναγνωρισμένους DJs.
Στο Alemagou η πρώτη ύλη επιλέγεται με μεγάλη φροντίδα από τον ίδιο το chef, που συνεργάζεται τόσο με ντόπιους προμηθευτές, όσο και με κάποιους εκτός νησιού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.
Το μενού κινείται περισσότερο σε θαλασσινά (άλλωστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα, επιβάλλεται), αλλά δε λείπουν και κάποια πιάτα κρεατικών για όποιον το επιθυμεί και είναι μάλιστα εξαιρετικής παρασκευής! Ο Θωμάς Μάτσας ξέρει να χειρίζεται την πρώτη ύλη με λεπτότητα και συνδυάζει πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους και τα πιάτα του τα διακρίνει τόσο η ποιότητα, όσο και οι διακριτές καθαρές γεύσεις. Κάποια από αυτά είναι πληθωρικά όπως εξίσου και ο ίδιος ως άνθρωπος. Άλλα πάλι, πολύ φίνα, όπως τα ωμά ψαρικά του!
Τα δύο carpaccio που δοκιμάσαμε, τόσο οι γαρίδες (με λάδι και λεμόνι) όσο και τα βουτυράτα χτένια (με ραπανάκι, τομάτα και αγγούρι), ήταν εξαιρετικά στην απλότητά τους. Ο αέρινος ταραμάς με τρίμμα αυγοτάραχου συνοδευόταν από λαδοπιτάκια.
Η σαλάτα που «μύριζε» Ελλάδα, ήταν μια ξεφλουδισμένη τομάτα με αλμυρίκια με μπόλικο ξινοτύρι Μυκόνου. Τα αχνιστά μύδια με ginger, σκόρδο και κρεμμύδι, ήρθαν με φρέσκες τηγανητές πατάτες, κομμένες σε κυβάκια και οι γυαλιστερές, παρόλο που πέρασαν από τη σχάρα, ήρθαν πολύ ζουμερές με όλους τους χυμούς τους.
Από τα ζυμαρικά, και τα δύο που δοκιμάσαμε, θα τα πρότεινα ανεπιφύλακτα!
Τόσο τα spaghetti που τα «έλουζε» η ιωδιούχα γεύση του αχινού με την κρεμώδη σάλτσα ταραμά, όσο και η rustic καλαμαράτα με μπόλικο τρίμμα crispy αυγοτάραχου (που καθώς είναι καψαλισμένο, θύμιζε αλλαντικό), ήταν πολύ νόστιμα! Το αποκορύφωμα, ένας φρέσκος ροφός που έγινε στη σχάρα με ψητά λαχανικά και ντόπια αμπελοφάσουλα!
Το τραγανό γαλακτομπούρεκο συνδυάστηκε με παγωτό και έκλεισε ωραία το γεύμα μας. Ο sommelier του εστιατορίου έκανε ένα πολύ καλό wine pairing με μίξη Ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, από την πλούσια wine list που διαθέτει το εστιατόριο. Το service ευγενικό και το προσωπικό ενημερωμένο (φυσικά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο με τα υψηλά standards της Μυκόνου).
Θα κλείσω λέγοντας ότι το επιχειρηματικό team του Χάρη Σπύρου (Ιώδιο & Zurbaran), Βαγγέλη Σιαφάκα και Ανδρέα Κουτουμάνου κάνει σοβαρή δουλειά!