Για πρώτη φορά, στο μεθεόρτιο κοκτέιλ μιας τελετής απονομής βραβείων στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας με σύγχρονη κουζίνα, έκανε την εμφάνισή της μια ρετσίνα.
Η ρετσίνα είναι ένα κρασί που ανήκει στον χώρο των ειδικών κρασιών. Με την έκφραση ειδικά κρασιά εννοούμε κρασιά, η παραγωγή των οποίων παρεκκλίνει των συνηθισμένων κανόνων, είτε σε ό,τι αφορά τον τρόπο οινοποίησης και συντήρησης είτε αφορά την προσθήκη και άλλων ουσιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ρετσίνα περιέχει μία μικρή ποσότητα του γνωστού σε όλους μας ρετσινιού.
Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι η ρετσίνα είναι ακόμα και μέχρι σήμερα ένα σχεδόν απαξιωμένο κρασί, όταν όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κρασιά που μπορούν να χαρακτηριστούν ειδικά συνήθως αποτελούν υψηλό
δείγμα δεξιότητας και ποιότητας. Για πρώτη φορά λοιπόν, στην απονομή των FLAG in LIFE Awards Moderne Cuisine 2025 μία ρετσίνα έκανε τιμητική εμφάνιση σαν μοναδικό προσφερόμενο κρασί στο μεθεόρτιο κοκτέιλ της απονομής.
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ρετσίνα είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας της γνώσης και της δεξιότητας του Στέλιου Κεχρή και αυτό είναι που την κάνει άξια παρουσίας στην εκδήλωση. Αυτό όμως επί της ουσίας δεν είναι έκπληξη. Γιατί μόνο ποιοτικά κρασιά μπορούν να έχουν θέση στις λίστες ποιοτικών εστιατορίων και να προτείνονται στους πελάτες που τα επισκέπτονται. Ειδικότερα το σπινθηρίζον «Αφρός» που μοιάζει- αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη- της ρετσίνας «Γιοματάρι» είναι ένα κρασί που κατά τη λαϊκή ρήση αξίζει τα λεφτά του.
Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Σε όλα τα μεγάλα εστιατόρια του εξωτερικού, στην wine list υπάρχει πάντα ένα ή περισσότερα κρασιά από τη Μαδέρα και ένα ή περισσότερα κρασιά τύπου Sherry. Στην Ελλάδα η παρουσία της ρετσίνας σε μια τέτοια λίστα είναι κάτι αδιανόητο. Παρόλα αυτά, εμείς συζητάμε για την ελληνική γευστική παράδοση, για την ικανότητά μας να παράγουμε καλό κρασί και για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες, που κάνουν την ελληνική κουζίνα και τα κρασιά ενίοτε περιζήτητα. Ελπίζω κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και η ποιοτική (το τονίζω) ρετσίνα να πάρει τη θέση που της αξίζει στα σαλόνια της γεύσης.