Αναζητώντας 10 επιλογές κρασιού για να συνοδεύσουν τα απαιτητικά πασχαλινά γεύματα: από τη Μαγειρίτσα, μέχρι τα μεζεδάκια και τον δόλιο Οβελία που θα γυρνάει ολημερίς στη σούβλα!
Το Πάσχα πλησιάζει και παρόλο που η καλή μας Κυρά Σαρακοστή στέκεται βουβή και μας κοιτάει με μισό μάτι, βλέπε περίοδος νηστείας, εμείς οι αμαρτωλοί σκεφτόμαστε τι θα φάμε και τι θα πιούμε!
Πάσχα, όμως, και φαγητό είναι μπολιασμένα καλά στην ελληνική μας κουλτούρα κι έτσι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου, είναι ο λαχταριστός Οβελίας, η μυρωδάτη μαγειρίτσα, συκωτάκια, μπόλιες, χωριάτικες πίτες και τα συναφή…μου έχει ανοίξει ήδη η όρεξη!Και επειδή ξεροσφύρι το φαγητό δεν κατεβαίνει, καλές κι οι μπύρες και τα τσίπουρα, αλλά κι ένα κρασάκι ως συνοδευτικό μπορεί να απογειώσει την πασχαλινή γευστική μας παλέτα. Παρακάτω λοιπόν, και μετά από προσπάθεια καθώς ο ανταγωνισμός είναι υψηλός, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε κατά την άποψή μας 10 ελληνικές ετικέτες κρασιών για να πλαισιώσουν το πασχαλινό τραπέζι. Καλή σας απόλαυση!
Δάκρυ του Πεύκου, Ρετσίνα- Οινοποιείο Κεχρής
Ένα εντυπωσιακό κρασί που αναγάγει τη Ρετσίνα σε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα. Ποικιλία Ασύρτικου εκ Γουμένισσας, δημιουργεί ένα φοβερά ισορροπημένο κρασί, λευκό, με μέτρια αρωματική ένταση και έντονη οξύτητα, που μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά το δύσκολο και απαιτητικό πιάτο της Μαγειρίτσας.
Τιμή: 18,70€
Domaine Karanika- Cuvee Speciale, Extra Brut
Λευκός, ξηρός, αφρώδης οίνος, μια ανάμειξη από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Η οινοποίησή του γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο (Methode Traditionnelle), ίδια με αυτή της Σαμπάνιας, πράγμα που τον κάνει αμέσως πιο ιδιαίτερο. Έτσι, αποτελεί το ιδανικό απεριτίφ για να ανοίξει την όρεξή σας πριν το κυριακάτικο γεύμα και τον οβελία, αλλά και να συνοδεύσει λιπαρές τροφές και κονσομέ, όπως αυτό της μαγειρίτσας, είτε της κλασικής με το συκωτάκι είτε των πιο vegan εκδοχών.
Τιμή:19,20€
Μαντινεία, Μοσχοφίλερο- Κτήμα Τσέλεπου
Αυτό το φρέσκο, λεμονάτο και αρωματικό, με υψηλή οξύτητα Μοσχοφίλερο έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με όλες τις πράσινες σαλάτες και οτιδήποτε περιέχει αυγολέμονο και χορταρικά, από πίτες μέχρι τη μαγειρίτσα, είναι ένα κρασί «πασπαρτού» που ικανοποιεί όλα τα γούστα.
Τιμή: 11,40€
Idylle d’ Achinos- La Tour Melas
Το απόλυτο ροζέ κρασί σ’ ένα καλοφτιαγμένο blend από τις ποικιλίες Grenache, Syrah και Αγιωργίτικο, με την πρώτη ματιά να παραπέμπει σ’ ενα κλασικό κρασί από την Προβηγκία. Με μέτρια αρώματα, σώμα και οξύτητα αποτελούν έναν δροσιστικό συνδυασμό για το κοκορέτσι και τον τζιγεροσαρμά με τις μπόλιες
Τιμή: 16€
Δρυόπη Ροζέ- Κτήμα Τσέλεπου
Ένα ροζέ από την ποικιλία Αγιωργίτικο, ντελικάτο, τραγανό και φρουτώδες μπορεί να σταθεί τόσο μόνο του αλλά είναι και μια όμορφη επιλογή για ψητά σχάρας και barbeque. Επομένως, οποιοσδήποτε συνδυασμός στη σούβλα σας ή στην ψησταριά σας δε θα σας απογοητεύσει
Τιμή:10€-11€
Rose De Xinomavro- Αμπελώνες Θυμιόπουλος
Κι επειδή υπάρχουν και οι αντισυμβατικοί που δεν επιλέγουν τους κλασικούς πασχαλινούς μεζέδες, όπως το αρνάκι και το κατσικάκι, το συγκεκριμένο ροζέ είναι ό,τι καλύτερο. Ένα ώριμο ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο της Νάουσας και το Οινοποιείο του Απόστολου Θυμιόπουλου συνδυάζεται ιδανικά με κιμά, μπιφτέκια και πουλερικά, τόσο μαγειρευτά όσο και της σχάρας.
Τιμή: 13,40€
Ράμνιστα- Kir-Yianni
Το Ράμνιστα είναι ένα κόκκινο κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και το κτήμα Κυρ-Γιάννη, νεαρό, αρωματικό και φρουτώδες. Ο στυφός χαρακτήρας που προσδίδουν οι τανίνες ισορροπεί με την οξύτητα του κρασιού και αγκαλιάζει πολύ όμορφα την έντονη γεύση από τα ψητά στα κάρβουνα.
Τιμή:19,80€
Ραψάνη Terra Petra 2020- Αμπελώνες Θυμιόπουλος
Και τώρα ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το απόλυτο συνοδευτικό του βασιλιά οβελία. Το Ραψάνη Terra Petra είναι ένα value-for money κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Βαθύ κόκκινο χρώμα με νύξεις από πορφυρές ανταύγειες, αρώματα από κόκκινα και μαύρα φρούτα, όμορφα τανικό μαζί με την υψηλή οξύτητα, δίνουν τον τέλειο συνδυασμό για να πλαισιώσουν το αρνάκι, τόσο στο φούρνο αλλά και στη σούβλα. Εννοείται πως ταιριάζει εξίσου ιδανικά και με οποιοδήποτε άλλο κρέας, αλλά και με έντονα τυριά. Τιμή:18,80€
Gaia S-Syrah & Αγιωργίτικο
Μιλώντας για «σούπερ» κρασιά, το Gaia S αποτελεί ένα χαρμάνι από το μπαχαρένιο γαλλικό Syrah και την ήρεμη δύναμη του Αγιωργίτικου, δίνει ένα φινετσάτο αρωματικό βαθύ ερυθρό κρασί, με ηχηρές τανίνες και μακρά επίγευση. Και σ’ αυτή την περίπτωση, δεδομένης της πλούσιας γεύσης του κρασιού, η συνοδεία με τα ψητά κρίνεται οριακά αναγκαία.Τιμή: 19,80€
Diaporos- Kyr-Yianni
Ένα premium κόκκινο κρασί, χαρμάνι από Ξινόμαυρο και Syrah που εντυπωσιάζει με την πολυπλοκότητά του. Έχει αρώματα φράουλας και γλυκών μπαχαρικών, ενώ η πλούσια υφή του το καθιστά ιδανικό για συνδυασμούς με κρεατικά και έντονα τυριά. Τιμή: 45€
Συμβουλές για το σερβίρισμα: Τα λευκά και τα ροζέ απολαύστε τα παγωμένα στους 7-10 βαθμούς, τα αφρώδη στους 6-10 βαθμούς, ενώ τα κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου στους 15-18 βαθμούς. Τέλος, για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σε αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά, τα κόκκινα κρασιά μεταγγίστε τα σε μια καράφα (decanting) λίγο πριν τα καταναλώσετε.
Κρασί , Πάσχα