Κι αν συστήνεται ως «στρίγγλα», μην αποθαρρυνθείτε… η ομιλητική, γλυκιά και παθιασμένη μ’ αυτό το εγχείρημα – Αγγελική Πανταλέων – με τον σύζυγό της Χάρη Βέντη και την Αφροδίτη Βέντη, ξεχώρισε τη μαγειρική του Θωμά Μάτσα και του έκανε την πρόταση να αναλάβει την κουζίνα της «Στρίγγλας»!
Όπερ και εγένετο! Η δυνατή γαστρονομική άφιξη στο Μαρούσι – που έχει να κάνει με τη μεταμόρφωση του παλιού Mεξικάνικου Mexha σε γαστροταβέρνα – συζητιέται από την πρώτη μέρα που άνοιξε και όχι άδικα… Οι ιδιοκτήτες συνδυάζουν το χιούμορ – δίνοντας ένα ευρηματικό Σαιξπηρικό όνομα, που έχει λίγο να κάνει και με τα μεταξύ τους πειράγματα – με τα νόστιμα πιάτα του βραβευμένου chef Θωμά Μάτσα, που πάντα κρύβεται πίσω από πετυχημένα projects. Υπογράφει τα menu από το Alemagou της Μυκόνου, ως το Le Sapin στην Αράχωβα και το Pappu στο Περιστέρι. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σε όποιο και να φας, το φαγητό από την ομάδα του είναι πάντα καλό, σα να ήταν ο ίδιος στην κουζίνα και όχι απλά σε ρόλο επιμέλειας, όπως συμβαίνει σε πολλά εστιατόρια.
Σε έναν φωτεινό χώρο, επί της Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι, θα βρείτε πιάτα με βάση την ελληνική κουζίνα και το βάρος – τόσο από τους ιδιοκτήτες, όσο και από τον chef – έχει δοθεί στην εξαιρετική πρώτη ύλη. Η εποχικότητα και η εντοπιότητα είναι εκεί που στοχεύουν και αυτό φαίνεται στη μικρή κάρτα των 18 πιάτων που έχουν φτιάξει. Τα κρεατικά τους τα προμηθεύονται από ένα μικρό κρεοπωλείο στην Αλσούπολη, το «Χασάπικο Παναγιώτης Μπουρνιάς», όπου ένα νέο παιδί κάνει εξαιρετική δουλειά και τους προμηθεύει με κρεατικά πρώτης ποιότητας, με σημασία στη λεπτομέρεια.
Γεύσεις οικείες που ξυπνούν μνήμες και συναισθήματα από το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα σε εκπλήσσουν με αναπάντεχες μίξεις και εντάσεις, που κάνουν τα πιάτα να ξεχωρίζουν! Ο Θωμάς μάς λέει ότι προσπαθεί μέσα από τα πιάτα του μενού του, όχι να προσφέρει απλά κάτι νόστιμο, αλλά κάτι που θα συγκινήσει τον πελάτη! Κάτι που θα του ξυπνήσει αναμνήσεις και θα το θυμάται φεύγοντας. Και νομίζω ότι το καταφέρνει! Θεωρώ πολύ δύσκολο να παίρνεις στα χέρια σου την πιο απλή πρώτη ύλη και να τη χειρίζεσαι με τόση μαεστρία και ικανότητα, που να την αναγάγεις σε δημιουργία!
Η κάρτα τους θα αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα, αναλόγως εποχικότητας, και επαναφέρουν πιάτα από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μας, με αναφορές σε τοπικές κουζίνες από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Τα ψητά παντζάρια τους, σε συνδυασμό με σέσκουλα και καπνιστό γιαούρτι, ήταν μια ωραία εισαγωγή, και το πιάτο ολοκλήρωναν ψιλοκομμένα φουντούκια. Η σφέλα του Πετρόπουλου που δοκιμάσαμε, συνδυάστηκε με μαρμελάδα σύκου, ρόδι και φρέσκο δυόσμο. Το flatbread με κύριο συστατικό τον καβουρμά, είχε αυγό μελάτο, ανθότυρο και ψητή τομάτα. Τα μανιτάρια σωτέ με κρέμα γραβιέρας συνδυάστηκαν με σουτζούκι και αρώματα από φρέσκο θυμάρι.
Το φρυγαδέλι τους μπορεί να ξετρελάνει ακόμη και όσους δεν αγαπούν το συκώτι και τα εντόσθια. Ήρθε ψημένο σε μπόλια, πάνω σε αρωματικό γιαούρτι και λάδι πάπρικας. Αποκορύφωμα τα μάγουλα μόσχου (σιγομαγειρεμένα για 14 ώρες) με ταλιατέλες με κρέμα γραβιέρας και τρούφα. Και ένα πιάτο- ύμνος στο όνομα του εστιατορίου: Η στρίγγλα, δεν ξέρω αν έγινε αρνάκι ή αν θα γίνει ποτέ… αλλά το αρνάκι-ταλιάτα του Θωμά, πάνω σε πουρέ φουρνιστής πατάτας, είναι λουκούμι και πιάτο must για μένα!
Στο κοινό τους, θα βρεις ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και από όλα τα μέρη της Αττικής και όχι αποκλειστικά από τα βόρεια προάστια, που έχουν έρθει για το καλό φαγητό.
Η λίστα τους έχει κρασιά αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα και μάλιστα είναι πολύ σωστά κοστολογημένη.
Για τα γλυκά τους συνεργάζονται με τον Λάμπρο Ζαρκαδούλα από το Montee στη Νέα Πεντέλη. Δοκιμάσαμε μια πολύ φίνα black forest, που έκλεισε γλυκά το γεύμα μας.