Ένα από τα talk of the town της φετινής χειμερινής σεζόν ήταν σίγουρα η μεγάλη αλλαγή που πραγματοποίησε το Apallou, το οποίο μετά από 19 χρόνια λειτουργίας ως all day café – bar, πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών με την μετατροπή του σε ένα ιταλικό bar –restaurant.
Οι άνθρωποι του Apallou διέγνωσαν σωστά την έλλειψη ενός εστιατορίου με γνήσια ιταλική κουζίνα από το κέντρο της πόλης και αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την παρακαταθήκη που έχει δημιουργήσει η πετυχημένη συνταγή της -πιο αυθεντικής και παραδοσιακής- Signora Trattoria. Αξιοποιώντας τη δυναμική του Apallou, αποφάσισαν να να το αλλάξουν ριζικά, δίνοντάς του τον χαρακτήρα ενός ιταλικού εστιατορίου με ξεκάθαρα περισσότερο ευρωπαϊκό και μοντέρνο προσανατολισμό.
Το εσωτερικό του καταστήματος είναι ντυμένο κυρίως με ξύλο και διάκοσμο εποχής: αριστερά, το υψηλής αισθητικής σαλόνι, με ξύλινα τραπέζια με μαρμάρινη επιφάνεια σε λευκές και πράσινες αποχρώσεις και καθίσματα ντυμένα με ύφασμα vintage χαρακτήρα. Στο κέντρο, η ανοιχτή κουζίνα και στο βάθος το wine room, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 200 ετικέτες. Τη λίστα κρασιών, η οποία ουσιαστικά είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα, μαζί με ορισμένες επιλογές από τον διεθνή, έχει επιμεληθεί ο συνιδιοκτήτης Γιώργος Τερζάκης. Με μια πρώτη ματιά ξεχώρισα την εξαιρετική Franciacorta του Ca’del Bosco, το premium Chardonnay Rossj – Bass του Gaja, μερικά Barolo του Pio Cesare και του La Spinetta αλλά και πολλά ωραία κρασιά από όλη την ελληνική επικράτεια, όπως τις premium Σαντορίνες Cuvee Evdemon από το Κτήμα Αργυρού και Ammonite από τη Γαία και το Vientzi του Παπαγιαννάκου. Στα δεξιά βρίσκεται το χτιστό μπαρ, όπου μπορεί κάποιος να κάτσει και να απολαύσει το ποτό ή το κοκτέιλ του.
Ο νεαρός αλλά ταλαντούχος executive σεφ Θάνος Πήχας, μετά από χρόνια στις Κάννες και στη Σιένα, στο βραβευμένο με αστέρι Michelin “Il Pievano”, επέστρεψε στην Ελλάδα και επιμελήθηκε ένα μενού με αυθεντικές ιταλικές συνταγές ελαφρώς πειραγμένες. Το μενού περιλαμβάνει 5 σαλάτες, buoni prodotti, όπου κάποιος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από 5 επιλογές –από τις οποίες ξεχώρισα μια παραλλαγή του αγαπημένου cacio e pepe, που είναι ουσιαστικά τηγανητό rigatoni με γέμιση κρέμας cacio e pepe- απλά για να συνοδεύσει το ποτό ή το κρασί του. Υπάρχουν 10 επιλογές σε ζυμαρικά, από τις οποίες με μια ματιά ξεχώρισα το tortelli ragu alla Bolognese, που είναι γεμιστά ζυμαρικά με ricotta, παρμεζάνα και ραγού μπολονέζε με φρέσκια τρούφα. Προχωρώντας στα antipasti, που έχουν τον ρόλο του ορεκτικού, υπάρχουν 9 επιλογές: από σαλάτα μέχρι καρπάτσιο και ταρτάρ. Στα secondi που είναι τα κυρίως, υπάρχουν 5 επιλογές από ιταλικά πιάτα και μία κοπή, η διάσημη bistecca alla Fiorentina, που σερβίρεται ακριβώς όπως ορίζει η τοσκανέζικη παράδοση.
Ξεκινήσαμε το γεύμα με την Bruschetta Vitello Tonnato, που είναι μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παραλλαγή: τραγανή και χειροποίητη μπρουσκέτα με ψημένες sous-vide φέτες από νεαρό μοσχάρι και σάλτσα tonnato με ντοματίνια κονφί. Μου άρεσε το ζουμερό ψημένο αντί για ωμό κρέας και ο συνδυασμός με τη λιπαρή υφή της σάλτσας.
Το δεύτερο πιάτο ήταν μια παραλλαγή της γνωστής συνταγής του Sorrento, τα χειροποίητα gnocchi alla Sorrentina, τα οποία σερβίρονται πάνω σε σάλτσα ντομάτας San Marzano με κρέμα παρμεζάνας και βασιλικό. Η γλυκιά σάλτσα ταίριαξε με την αλμυρή παρμεζάνα και τα τηγανιτά νιόκι, τα οποία ήταν ψημένα όσο πρέπει, μαλακά μέσα και με τραγανή κρούστα. Το Bucatini alla Gambero Rosso είναι ουσιαστικά μια μακαρονάδα aglio e olio, στην οποία έχει προστεθεί ταρτάρ κόκκινης γαρίδας μαριναρισμένης με τσίλι, που σερβίρονται σε μια καλοφτιαγμένη και έντονη μπισκ κόκκινης γαρίδας. Έντονα αρωματικό πιάτο με πλούσια γεύση και al dente ζυμαρικό, όπου ίσως η μπισκ σκεπάζει τον κλασικό και επιθυμητό για κάποιους χαρακτήρα της aglio e olio.
Η Saltimbocca alla Romana, που δοκιμάσαμε από τα κυρίως, ήταν το highlight του τραπεζιού. Λεπτές φέτες μοσχαρίσιου φιλέτου από νεαρό ζώο καλύπτονται από φύλλο φασκόμηλου και φέτες προσούτο (αντί για ζαμπόν που επιβάλλει η αρχική συνταγή από το Λάτσιο) και σοτάρονται. Το κρέας ήταν ζουμερό και το φασκόμηλο έδωσε μια έντονη αλλά ωραία γεύση, που εξισορρόπησε τη λιπαρότητα και την ωραία σάλτσα au jus, πάνω στην οποία σερβίρεται το μοσχάρι. Τελευταίο έφτασε το Filetto di Manzo alla Rossini, το οποίο ήταν ένα υπέροχο φιλέτο ψημένο medium μαζί με foie gras, πικάντικη σάλτσα pepperoncino, σάλτσα au jus με κρασί Port και φρέσκια τρούφα. Εξαιρετικός ο αρωματικός και γευστικός συνδυασμός του μαγειρεμένου Port με την τρούφα, που δίνουν πολυπλοκότητα σε αυτό το ιδιαίτερο πιάτο.
Το γεύμα έκλεισε με ένα εξαιρετικό twist από νεγκρόνι με cordial δενδρολίβανο από την πολύ ενδιαφέρουσα λίστα που έχει δημιουργήσει ο bar manager Διονύσης Γεωργιόπουλος και κυμαίνεται στο ίδιο μοτίβο με την κουζίνα: ευφάνταστες παραλλαγές των γνωστότερων ιταλικών συνταγών για κοκτέιλ.
Συμπερασματικά, στο Apallou ο executive σεφ Θάνος Πήχας μαζί με τον in house Αλέξανδρο Τσομπανόγλου, παρουσιάζουν πιάτα, που το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα και έχει πειραχτεί προσεκτικά με γνώμονα την ισορροπία. Είτε είσαι λάτρης της ιταλικής κουζίνας –όπως ο γράφων- είτε όχι, αξίζει την επίσκεψη, είτε για να δοκιμάσεις τις προτάσεις των σεφ, είτε για να μυηθείς στα γοητευτικά αρώματα και γεύσεις της.