fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Το καλύτερο παγωτό φιστίκι της Αθήνας
παγωτό φυστίκι

Το καλύτερο παγωτό φιστίκι της Αθήνας

Δοκιμάσαμε, συγκρίναμε και σας παρουσιάζουμε τη γεύση βαρόμετρο από 6 κορυφαία παγωτοπωλεία και gelateries της πόλης, σε μια απολαυστική οριζόντια γευστική δοκιμή!

*(στη γευστική δοκιμή συμμετείχαν ο Νίκος Ρεκαντζής και ο Γιάννης Βραϊμάκης)

Για πολλούς από εμάς, η λέξη «παγωτό» φέρνει στο μυαλό μας αναμνήσεις από τα ανέμελα καλοκαίρια των παιδικάτων μας, μεσημέρια καλοκαιρινής ραστώνης, τον περιπτερά της γειτονιάς να μας μαλώνει που κρατάμε ανοιχτό το ψυγείο καθυστερώντας να διαλέξουμε, χέρια που κολλάνε και μουσουδάκια λερωμένα από τη λιωμένη κρέμα με γεύση βανίλιας, σοκολάτας και φράουλας…

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που μετρούσαμε τα καλοκαίρια μας με παγωτά, από την αγαπημένη «πατούσα» και την «καραμπόλα» με το δωράκι που σχεδόν πάντα μας απογοήτευε, όμως πάντα επιμέναμε να αγοράζουμε…

Όσα χρόνια και αν πέρασαν όμως και όσο και αν άλλαξαν τα πράγματα, οι καταστάσεις και οι συνθήκες, το παγωτό ήταν και παραμένει ο απόλυτος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού!

Οι γευστικές μας προτιμήσεις με τα χρόνια εκσυγχρονίστηκαν, έγιναν πιο «ψαγμένες», πιο φινετσάτες, η αγορά ανταποκρίθηκε, το παγωτό αναβαθμίστηκε ποιοτικά, μεταλλάχθηκε σε gelato και δικαίως κατέχει πια τον τίτλο του πιο ευπώλητου γλυκού εδέσματος ανά τον κόσμο με εκατοντάδες παραλλαγές και διαφοροποιήσεις!παγωτό φυστίκι

Gelato ή παγωτό;

Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πράγμα με διαφορετική ονομασία.

Και όμως υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα σε ένα παγωτό και ένα gelato.

  • H ουσιαστικότερη διαφορά τους έχει να κάνει με την περιεκτικότητα του τελικού προϊόντος σε λιπαρά, με το παγωτό να έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό λιπαρών, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε κρέμα γάλακτος και κρόκους αυγών συγκριτικά με το gelato που παρασκευάζεται με πολύ λιγότερη κρέμα γάλακτος και σπάνια με κρόκους αυγών (με την εξαίρεση του parfait).

Σύμφωνα με τους κανόνες του FDA, η περιεκτικότητα του παγωτού σε λιπαρά κυμαίνεται από 10% –  25% ενώ το gelato παραμένει σταθερά στο εύρος μεταξυ 4% και 9%.

  • Μια ακόμα σημαντική διαφορά αφορά στον τρόπο παρασκευής τους.

Το παγωτό, κατά τη διαδικασία παρασκευής του, αναδεύεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό και αυτό, σε συνδυασμό με τα περίσσεια λιπαρά του, επιτρέπει σε πολύ περισσότερο αέρα να εγκλωβιστεί μέσα στο τελικό προϊόν. Το gelato, από την άλλη, λόγω του πιο αργού ρυθμού ανάδευσης, απορροφά λιγότερο αέρα, δίνοντας διαφορετική πυκνότητα και ένταση γεύσης στο τελικό προϊόν

  • Ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαφορών προκύπτει και η τρίτη, που αφορά στον τρόπο συντήρησης και σερβιρίσματος. Το gelato, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, παγώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία (-5,5 έως -12 °C) σε σχέση με το παγωτό (-18°C ) (καθιστώντας το πιο ελαφρύ και πιο δροσιστικό), έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής και σερβίρεται με σπάτουλα σε σχέση με το παγωτό που σερβίρεται κυρίως με scoop σε ομοιόμορφες μπάλες.

Ο αστικός μύθος λέει πως αν την καλή πιτσαρία την αξιολογείς από την πίτσα Μαργαρίτα της τότε την καλή gelateria την ξεχωρίζεις από το παγωτό φιστίκι της, μιας και αυτό αποτελεί διαχρονικά τη γεύση βαρόμετρο!

Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να επισκεφτούμε έξι από τα πιο γνωστά σημεία της Αθήνας, που μοιράζονται τη φήμη του spot με το καλύτερο παγωτό της πόλης, και να προμηθευτούμε το πολυπόθητο παγωτό φιστίκι τους για μια οριζόντια γευστική δοκιμή που θα αναδείξει τον νικητή! 

 

Le Grecheπαγωτό φυστίκι

Η Εύη Παπαδοπούλου, μαθηματικός στο επάγγελμα, σε έναν επαναϋπολογισμό πορείας ζωής, άλλαξε ρότα για να διδαχθεί την τέχνη του αυθεντικού artigianale παγωτού στην Μπρέσια της Ιταλίας και κέρδισε επάξια τον τίτλο της πρωθιέρειας του αυθεντικού, ιταλικού gelato επιστρέφοντας στην Ελλάδα!

Το παγωτό φιστίκι γίνεται με πάστα από το φημισμένο φιστίκι του Bronte της Σικελίας, έχει μέτρια (και ίσως λίγο πιο γλυκιά, για τα γούστα μας) γεύση φιστικιού και πλούσια κρεμώδη υφή!

Μητροπόλεως 16, Αθήνα 105 63/ τηλ: 21 6700 6458

Κόκκιονπαγωτό φυστίκι

Ο Βασίλης Παπαματθαίου, αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη ζαχαροπλαστική στη Le Cordon Bleu του Παρισιού και στο Espai Sucre της Βαρκελώνης, και έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό σε εστιατόρια με δύο και τρία αστέρια Michelin, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εφαρμόσει τις υψηλές τεχνικές ζαχαροπλαστικής του σε ένα πρωτοκλασάτο παγωτατζίδικο!

Το παγωτό φιστίκι του έχει μια ήπια, φιστικένια γεύση που θυμίζει λίγο περισσότερο την ελαφριά, υπόγλυκη γεύση της άψητης ψίχας φιστικιού, υποδειγματικά βελούδινη υφή και μέτρια πυκνότητα!

Πρωτογένους 2, Αθήνα 105 54/ τηλ: 698 156 3511

La Moleπαγωτό φυστίκι

 

Στο La Mole (έτσι λέγεται ο διάσημος πύργος του Τορίνο) ο Μarco Mure εφαρμόζει τις αρχές της ιταλικής ζαχαροπλαστικής που έμαθε από τους γονείς τους, που επί χρόνια διατηρούσαν ζαχαροπλαστείο στο Τορίνο, κάνοντας αυτό το συνοικιακό ζαχαροπλαστείο της Πεύκης πόλο έλξης για τους απανταχού «ψαγμένους» γλυκατζήδες.

Το παγωτό φιστίκι του, μια ανοιχτόχρωμη, υπόλευκη κρέμα, που σε τίποτα δεν θύμιζε το συνηθισμένο πράσινο χρώμα του φιστικιού (όπως τουλάχιστον το έχουμε συνηθίσει), είχε ίσως από τις πιο έντονες φιστικένιες γεύσεις που έχουμε δοκιμάσει σε παγωτό που, σε συνδυασμό με την υποδειγματική του πυκνότητα, το έκαναν να σκοράρει αρκετά ψηλά στη λίστα μας!

Δημοκρατίας 3, Πεύκη 151 21/ τηλ: 21 0806 2594

 

Duree du GoutΤο καλύτερο παγωτό φιστίκι της Αθήνας - FlagInLife

Η Σοφία Σαντζαρίδου σε ένα φινετσάτο ζαχαροπλαστείο με αέρα γαλλικής patisserie, στο Πάτημα Χαλανδρίου, παραδίδει μαθήματα γαλλικής ζαχαροπλαστικής υψηλότατων επιδόσεων που, σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα, ίσως, κριτήρια ποιότητας της αγοράς και με μια φανατική προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια, έχουν μεταμορφώσει το ντελικάτο γλυκοπωλείο της σε place to be για τους απανταχού gourmands που δεν διστάζουν να ταξιδέψουν χιλιόμετρα προκειμένου να προμηθευτούν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ζαχαροπλαστική!

Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που και το παγωτό φιστίκι της ανακηρύχθηκε παμψηφεί, στη γευστική μας δοκιμή, σε ένα από τα καλύτερα της αγοράς με ιδιαίτερα έντονη τη γεύση του πράσινου φιστικιού, που τονιζόταν υποδειγματικά από ένα τσακ αλατιού και μια απαράμιλλη πυκνότητα στην υφή του!

Ηρακλείτου 38, Χαλάνδρι/ τηλ: 210 6081000

 

Epik Gelatoπαγωτό φυστίκι

Μια λιλιπούτεια gelateria στην πλατεία Μαβίλη, που άνοιξε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από τα παιδιά που έχουν τα παρακείμενα μαγαζιά, παρασκευάζει στο δικό της εργαστήριο, που βρίσκεται ακριβώς από επάνω, χειροποίητο παγωτό από γάλα που προμηθεύονται από την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, έξω από την Κόρινθο.

Το παγωτό φιστίκι τους με κομμάτια από καραμελωμένα, αλατισμένα φιστίκια, που κοντράρουν υπέροχα με την βελούδινη υφή της παγωμένης κρέμας του, είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του!

Δορυλαίου 2, Αθήνα 115 21/ τηλ: 21 0646 4105

 

Djangoπαγωτό φυστίκι

O Κωνσταντίνος Καρακατσάνης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. «Σεσημασμένος» κορυφαίος παγωτατζής, μετά από πολύ μελέτη, πειράματα και λάθη, άνοιξε ίσως μια από τις κορυφαίες gelateries της πόλης. Τα φρούτα του ολόφρεσκα, εποχικά και βιολογικά, τα γάλα από το οικολογικό αγρόκτημα του Λιβαδερού, τα αβγά βιολογικά και ελευθέρας βοσκής, η ζάχαρη, ο καφές και η σοκολάτα με πιστοποίηση fair trade.

Αν μέχρι τώρα δεν επιλέγατε εύκολα σορμπέ, όπως και εγώ άλλωστε, στο Django ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να το κάνετε και θα εκπλαγείτε από το πώς ένα σορμπέ μπορεί να διατηρεί την γεύση της πρώτης ύλης από την οποία φτιάχνεται το ίδιο, για να μην πω και περισσότερο φρέσκια, κάποιες φορές, από την ίδια την πρώτη ύλη!

Το παγωτό φιστίκι του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σορμπέ (αλίμονο!) από φιστίκι Αιγίνης single estate, ωμό και αλατισμένο με την πιο διακριτή και φίνα συνάμα γεύση φιστικιού και την δροσερή και ανάλaφρη υφή του σορμπέ, και ανακηρύχθηκε επάξια ο μεγάλος νικητής της γευστικής μας δοκιμής!

Βεΐκου 15, Αθήνα 117 42/ τηλ: 21 1422 2029

 

Διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο και απολαύστε το υπεύθυνα!

Άλλωστε, όπως είπε και ο Bob Marley:
“Τίποτε δεν είναι λάθος αν σε κάνει ευτυχισμένο”.

 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα