Με το baking να έχει γίνει πια τάση, όλο και συχνότερα βλέπουμε να ανοίγουν new age φούρνοι. Εμείς σας προτείνουμε μερικούς από τους αγαπημένους μας και σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε τις λιχουδιές τους asap.
Ομολογώ ότι λατρεύω τις σφολιάτες, τις ζύμες, τη μυρωδιά του βουτύρου και ό,τι μπορείς να βρεις μέσα σε έναν φούρνο. Ομολογώ επίσης, ότι έχω δοκιμάσει ουκ ολίγους.. Και το γεγονός ότι τα τελευταία λίγα χρόνια βρίσκεις στην Αθήνα σύγχρονους, trendy φούρνους, όπου εφαρμόζονται οι τελευταίες τάσεις τις αρτοποιίας, με εξαιρετική πρώτη ύλη και τη φαντασία στο pick της, ανεβάζει το παιχνίδι σε άλλο level. Δε θα βρεις τις κλασικές εκδοχές σε ψωμί, κουλουράκια, κρουασάν και στις (λατρεμένες) ζαμπονοτυρόπιτες, μιας και διαρκώς βγαίνουν νέες ιδέες σε pastries, με τη μία πιο νόστιμη από την άλλη. Πάμε να δούμε λοιπόν ποιοι new age φούρνοι, έχουν μια θέση στο προσωπικό μου top 5.
Kora Bakery
To Kora Bakery στο Κολωνάκι, είναι από τους πρώτους φούρνους που άνοιξαν τον δρόμο στο baking νέας εποχής. Και μόνο από το design του και τις βιτρίνες με τα pastries, καταλαβαίνεις ότι αυτό που θα δοκιμάσεις δε θα είναι ό,τι είχες συνηθίσεις μέχρι τώρα. Το best seller του Kora βέβαια, είναι το ψωμί του.
Προζυμένιο, σικάλεως, με βρόμη και με χίλιους δυο άλλους συνδυασμούς που μπορεί (ή και όχι) να βάλει ο νους σου, δελεάζει και τον πιο φανατικό lowcarber. Είναι όμως και αγαπημένη πρωινή στάση των κατοίκων του κέντρου, για τα υπέροχα κρουασάν του που τα συνοδεύουν με ποιοτικό καφέ.
Διευθ: Π. Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα (Κολωνάκι) / Τηλ: 210 3627855 / Ωράριο: καθημ. 08:00-18:00, Σαβ. 08:30-15:00, Κυρ. κλειστά
Ergon Bakehouse
Το νέο εγχείρημα των ιδρυτών του Ergon House έχει γλυκό πρόσημο και βρίσκεται λίγα μέτρα παρακάτω, σε ένα εξαιρετικά ανακαινισμένο νεοκλασικό. Μιλάω για το Ergon Bakehouse, το οποίο συστεγάζει τον φούρνο και τον χώρο του brunch. Εμείς θα μιλήσουμε για το 72h Artisanal Bakery.
Είναι ίσως ο πιο cool και aesthetic φούρνος που έχω επισκεφτεί, με απίστευτο design και αισθητική. Λειτουργεί μόνο με takeaway και στη βιτρίνα του μπορείς να δεις όλα τα λαχταριστά pastries που φτιάχνουν εδώ, αφού δίνουν μεγάλη έμφαση στη ζύμη. Must have: το cinnamon roll.
Διευθ: Μητροπόλεως 27, Αθήνα (Κέντρο) / Τηλ: 216 0006770 / Ωράριο: καθημ. 09:00-16:00, Κυρ. κλειστά
Neropistolo
Συνεχίζουμε να παραμένουμε στο κέντρο της Αθήνας και πάμε λίγο πιο δίπλα σ’ έναν επίσης πολύ καινούργιο φούρνο, το Neropistolo. Ο μικρός χώρος στη Βουλής, σου τραβάει αρχικά το βλέμμα με το fun design και τις neon επιγραφές, αλλά αυτό που σε κάνει να επιστρέφεις είναι οι γεύσεις του.
Η ανακάλυψή μου έγινε τυχαία, όταν σε μία απλή βόλτα, το μάτι μου λόκαρε στη βιτρίνα με τα φουσκωτά κρουασάν, οπότε δεν είχα άλλη επιλογή από το να τα δοκιμάσω. Έχει ήδη κάνει blow up στα social media και οι ουρές για κρουασάν βουτύρου ή για κάποιο από τα sandwiches με focaccia, είναι τεράστιες.
Διευθ: Βουλής 35, Αθήνα (Κέντρο) / Τηλ: 210 3315859 / Ωράριο: καθημ. 08:00-18:00, Κυρ. 09:00-18:00
La Linda
Ακόμα ένας φούρνος με new age και industrial χαρακτήρα, αυτήν τη φορά στα Νότια και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. Ανήκει στην κατηγορία των φούρνων-μπραντσάδικων, και ο υπέροχος εξωτερικός και εσωτερικός του χώρος ενδείκνυται για καφέ και λιχουδιές, αρκεί βέβαια να πας αρκετά νωρίς.
Καθημερινά παρασκευάζουν διαφορετικά pastries και γλυκά, που τελειώνουν πολύ γρήγορα, με το best seller τους να είναι ένα Ουρουγουανό γλυκό, το Rogel, που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Αν βρεθείτε νωρίς στο La Linda, ίσως σταθείτε τυχεροί και καταφέρετε να προλάβετε και κάποια από τα αλμυρά του.
Διευθ: Κύπρου 13, Γλυφάδα / Τηλ: 210 8949900 / Ωράριο: καθημ. 07:30-19:00
Asterisque
Last but not least, το Asterisque, που είναι και ο πιο ιδιαίτερος φούρνος της λίστας, καθώς όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται εδώ είναι 100% gluten free. Βρίσκεται στο Μετς και καθημερινά φουρνίζουν 5 διαφορετικά είδη ψωμιού, τα οποία φτιάχνονται από πιστοποιημένα gluten free άλευρα.
Εκτός όμως από τα best seller ψωμιά τους, θα βρεις λαχταριστά sandwiches, donuts, μαστιχωτά cookies αλλά και φανταστικά γλυκά, όπως σοκολατίνα, lemon pie και χίλια δυο άλλα. Αν βρεθείς στην περιοχή, ακόμα και αν δεν αποφεύγεις τη γλουτένη, δοκίμασε κάτι από αυτά και θα με θυμηθείς!
Διευθ: Χαρβούρη 2, Μετς / Τηλ: 210 9241137 / Ωράριο: καθημ. 08:00-19:00, Σαβ-Κυρ. 10:00-15:00