Εξαιρετικές δημιουργίες με διεθνή αναγνώριση σ’ ένα ιδιαίτερο νεοκλασικό σκηνικό, κρατούν το The Clumsies σε υψηλή δημιουργική τροχιά με παγκόσμιο ενδιαφέρον.
«Αν το κάθε ένα από τα 50 καλύτερα bar του κόσμου δεχτούμε πως αφήνει στο πέρασμά του τη δική του προσωπική παρακαταθήκη, βάζει το δικό του μικρό λιθαράκι στο παγκόσμιο στερέωμα των bars, τότε η παρακαταθήκη του The Clumsies θα λέγεται: Aegean Negroni». Με αυτά τα λόγια από τον Λευτέρη (Λέλο) Γεωργόπουλο, έναν από τους ιδιοκτήτες του The Clumsies, ξεκίνησε αυτή μου η επίσκεψη.
Λίγα λόγια για το βραβευμένο Aegean Negroni
Ένα cocktail εκρηκτικό και λαμπερό την ίδια στιγμή. Στο ποτήρι, γαλάζια κρυστάλλινη απόχρωση. Ελληνικά βότανα και μυρωδικά, όπως κρητικό δίκταμο και μαραθόσπορος, χαρίζουν αρώματα από την ελληνική γη, βοτανικότητα και ευχάριστη πικράδα.
Το δικό τους Old Tom Gin συνδυάζεται με clarified Campari, γλυκό βερμούτ, λικέρ πορτοκάλι, το μπλε του Αιγαίου και ένα φύλλο κάπαρη σε άλμη. Το τελικό σύνολο βραβεύτηκε από τον παγκόσμιο ειδησεογραφικό όμιλο Time out ως το καλύτερο cocktail στον κόσμο για το 2019.
Ο χώρος
Διασχίζοντας τον γνωστό πλέον πέτρινο διάδρομο του νεοκλασικού της Πραξιτέλους, μπαίνεις στον πολυεπίπεδο και άκρως ενδιαφέροντα κόσμο του The Clumsies, με τις ετερόκλητου χαρακτήρα αίθουσες. Από το main hall και την κλασική πλέον στιβαρή ξύλινη μπάρα με τις σκαλιστές λεπτομέρειες, συνεχίζεις στην εσωτερική αυλή με το μοναστηριακό τραπέζι και τα αναρριχητικά φυτά για να καταλήξεις στον επάνω όροφο.
Εδώ θα βρείς έναν πρωτοποριακό ιδιωτικό χώρο, το The Room. Ένα speakeasy bar που φιλοξενεί έως 10 άτομα, με ακμάζουσα ρετρό αισθητική, τζάκι, premium αποστάγματα, private bartending services, βιβλιοθήκη, μπιλιάρδο και αληθινό ήχο από τα πολλά βινύλια που βρίσκονται σε κάθε του γωνιά.
Η πορεία προς τη διεθνή αναγνώριση
Από το 2012, χρονιά γνωριμίας των δύο εκ των ιδιοκτητών, Βασίλη Κυρίτση και Νίκου Μπάκουλη, μέχρι την μετέπειτα σύμπραξή τους με τους Λέλο Γεωργόπουλο, Θάνο Τσουνάκα και Γιώργο Καίσαρη, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Μια συνεχής δημιουργική και καινοτόμα ροή σε εξαιρετικά γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς, είχε ως αποτέλεσμα την καθιέρωσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το επίπεδο του The Clumsies είναι τόσο υψηλό, που από το 2015 συγκαταλέγεται κάθε χρόνο στα 50 καλύτερα μπαρ του πλανήτη, με κορυφαίες του χρονιές το 2020 και 2021, όπου και κατέλαβε την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Πρωτοποριακές συνθέσεις, συνεχής εξέλιξη, αφοσίωση και καινούργιες ιδέες, εμπλουτίζουν το δημιουργικό οπλοστάσιο των ανθρώπων του The Clumsies. Σε μια διαρκή κινητικότητα, ταξιδεύουν σε γνωστές και άγνωστες γωνιές της γης, σαν guests στα σημαντικότερα bar του πλανήτη, ενώ δε σταματούν να διοργανώνουν pop up events και σεμινάρια με σπουδαίες προσωπικότητες από την παγκόσμια σκηνή του bartending.
Κάθε χρόνο παρουσιάζουν και μια καινούρια λίστα με ξεκάθαρη ταυτότητα, θεματικό προφίλ και συνθέσεις που αγκαλιάζουν την κουλτούρα των cocktails με σύγχρονο τρόπο και συνάμα με βαθιά ριζωμένες τις απαρχές της αναμειξιολογίας και την γοητεία του κλασικού.
Η φετινή cocktail list
Ο φετινός κατάλογος του The Clumsies, φέρει τον τίτλο “Happy Accidents by the Clumsies”. Σε συνεργασία με τη γραφιστική ομάδα, μέσα από τις αλκοολικές τους δημιουργίες αλλά και το artwork του Happy Accidents, προβάλουν την αισιόδοξη πλευρά σε κάθε δύσκολη συνθήκη. Μια πρόκληση να συνδέσουν τις signature συνθέσεις τους με ατυχήματα μέσα από περισσότερο και λιγότερο γνωστές ιστορίες. What if?. Τι θα συνέβαινε άραγε αν η ιστορία είχε γραφτεί διαφορετικά, μέσα από κάποιο ατύχημα;
Στο Catching a Falling Star, η Τεκίλα αναμειγνύεται απρόσμενα μα τόσο απολαυστικά με τυρί τσένταρ, πριν προστεθεί η κόκκινη καυτερή πιπεριά και ένας διαυγής ζωμός από μανταρίνια και μπαχαρικά, σε μια σύνθεση που αποθεώνει τα 3 s: sweet, sour, spicy. Στο Forgetting the Umbrella, ένα New York Sour στη πραγματικότητα, το κρασί από φραγκόσυκα, τα φασόλια Edamame και το εμπλουτισμένο με mirin ροδάκινο, συναντούν το σκωτσέζικο Malt Whiskey, δημιουργώντας στιγμιαία την επιθυμία να αφήσεις την ομπρέλα σου και να απολαύσεις την απογευματινή βροχή. Τόσο ετερόκλητοι, μα τόσο ισορροπημένοι συνδυασμοί υλικών, αλληλοσυμπληρώνονται δίνοντας ένα εξαιρετικό Sour.
Δοκιμάζοντας το Losing Power (ένα Hybrid Meta-Martinez) μου αποκαλύφτηκε πόσο αρμονικά το Τζιν μπορεί να αγκαλιάσει μια πραλίνα από γλυκοπατάτα, πετιμέζι από ελληνική I.P.A. μπύρα και γαλακτοζυμωμένο pink cherry, σε μια στιβαρή με έντονο σώμα και μακρά επίγευση σύνθεση.
Κανείς βέβαια δεν αντιστέκεται στη διακριτική γοητεία μιας κλασικής παρασκευής, και εδώ η Μαργαρίτα με house blend triple sec και τον συνδυασμό καφίρ λάιμ και λοιπών εσπεριδοειδών στα χείλη, αποκτά άλλη οντότητα, χαρίζοντάς μου πριν φύγω από το The Clumsies μια ακόμη σπουδαία στιγμή ολιγόλεπτης μα έντονης ευτυχίας. Μιας ευτυχίας που πήρε σάρκα και οστά από τα χέρια του Νίκου Σουρμπάτη και της ομάδα του.
Τhe Clumsies Bar
All day cocktail bar
Διευθ: Πραξιτέλους 30, Αθήνα (Κέντρο), 105 61
Τηλ: 210 3232682
Ώρες λειτ: καθημ. 10.00-02.00