Το Hyatt αποτελεί την επιτομή του ορισμού «αστικό ξενοδοχείο και παράλληλα resort». Ακόμα και αν δεν έχετε την τύχη να μένετε σε αυτό, αξίζει να δοκιμάσετε την κουζίνα του Ambrosia.
Ανάμεσα στα εμβληματικά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, 3 ξεχωρίζουν για τις εστιατορικές τους επιδόσεις: το Makedonia Palace (Salonica, σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου), το Hyatt (Ambrosia, σεφ Απόστολος Αλτάνης), το ON Recidence (Όλυμπος Νάουσα, σεφ Δημήτρης Τασιούλας) και το Nikopolis (Dome Real Cuisine, σεφ Στέφανος Σταμίδης –αν και προσωρινά κλειστό). Ο λόγος βρίσκεται στα ονόματα μέσα στις παρενθέσεις, που αποτελούν την αφρόκρεμα των σεφ υψηλού επιπέδου της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα προσέθετα τον Μανώλη Παπουτσάκη (Χαρούπι) και τον Βασίλη Μουρατίδη (Moldee). Εν προκειμένω, θα μιλήσουμε για τον executive chef του Hyatt και επικεφαλής του εστιατορίου Ambrosia, αλλά και του Alfredo’s στο Hyatt Casino, στο οποίο θα αναφερθούμε μια άλλη φορά.
Τον Απόστολο Αλτάνη τον γνωρίζω πάνω από 10 χρόνια, έχω δοκιμάσει άπειρα πιάτα του και έχουμε δουλέψει μαζί στα υπόγεια του ξενοδοχείου, προσπαθώντας να δώσουμε σύγχρονο πρόσωπο σε παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Ακόμα θυμάμαι την περίφημη «μελιτζάνα», που η παρουσίασή της στο πιάτο σε ξεγελούσε κάνοντάς σε να πιστεύεις ότι είναι real, ενώ στην πράξη ήταν μια αριστοτεχνικά φτιαγμένη αγειορίτικη μελιτζανοσαλάτα, η οποία με τον τρόπο της αποδείκνυε ότι και το πιο απλό παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, μπορεί να μετασχηματιστεί και να έχει θέση στη γαστρονομία του 21ου αιώνα.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τον σεφ και για το εστιατόριο, όμως το ερέθισμα για αυτήν την παρουσίαση είναι οι εντυπώσεις μου από μια πρόσφατη επίσκεψη. Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο, είναι πως στο συγκεκριμένο δείπνο απόλαυσα ένα μενού, το οποίο χωρίς υπερβολή έκανε ένα ποιοτικό άλμα σε σχέση με αυτό που δοκίμαζε κανείς στο παρελθόν. Αυτό βέβαια δεν υποβαθμίζει καθόλου την αξία του εστιατορίου, που έχει άλλωστε βραβευτεί πολλές φορές για το επίπεδο της κουζίνας του. Απλά ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη, που θεωρώ ότι αξίζει να παρουσιαστεί και να αποτελέσει πρόταση.
Στα του περιβάλλοντος χώρου, η χειμερινή Ambrosia είναι επιβλητική και μπαρόκ, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που απαιτούν οι σύγχρονες τάσεις στο design, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το περιβάλλον δεν είναι κομψό και ευχάριστο. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι ο καλοκαιρινός χώρος της είναι χάρμα οφθαλμών, με τη χαριτωμένη βεράντα, τη θέα στη πισίνα και όλα εκείνα στοιχεία που σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι κάπου σε διακοπές, πολύ μακριά από την πόλη.
Όσο για το μενού, είναι σωστά μελετημένο, χωρίς υπερβολή στον αριθμό των προτάσεων και με κύρια κατεύθυνσή του την ελληνική νεοαστική κουζίνα. Από τα πιάτα που δοκίμασα, συγκράτησα τα γεμιστά ζυμαρικά Varenika, ένα ποντιακό best seller, δανεισμένο από τη Ρωσική κουζίνα. Στο Ambrosia ήταν γεμισμένα με καβουρμά, καπνιστό χοιρινό και μανιτάρια. Επίσης, η διαχρονικά καλή αθηναϊκή του Απόστολου Αλτάνη, εξακολουθεί να είναι παρούσα, γευστική και δροσερή, όπως κάθε φορά που τη δοκιμάζω. Ανάλογες ήταν και οι εντυπώσεις από το λαβράκι με κόκκινο λάχανο και sauce τζιτζιμπίρας.
Η συνολική εικόνα από την Ambrosia, ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα στον κλειστό χώρο, είναι ενδιαφέρουσα. Με μικρές αλλαγές και με δεδομένη την εξαιρετική γευστική πρόταση, θα μπορούσε να γίνει απόλυτα ελκυστική, σίγουρα τα Σαββατοκύριακα. Για την καλοκαιρινή εικόνα του εστιατορίου, δε νομίζω ότι χρειάζεται συζήτηση, καθώς συγκαταλέγεται στα πιο ευχάριστα σημεία της πόλης. Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι συνδυαστικά με όλα τα προηγούμενα, ανεβάζει ταχύτητα σε επίπεδο ποιότητας, τοποθετεί το εστιατόριο σ’ ένα πολύ υψηλό επίπεδο στην πυραμίδα της Θεσσαλονικιώτικης εστίασης. Κατά τη γνώμη μου, αξίζει την επίσκεψη.
Ambrosia
Νεοαστική Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: 13o χλμ Θεσσαλονίκης-Περαίας, Θέρμη, 570 01
Τηλ: 2310 401418
Ώρες λειτ: καθημ. 07:00-23:30
Τιμή: 50-70€ (χωρίς το κρασί)