Το Piedra στον Κεραμεικό, το μοναδικό opera restaurant στην Αθήνα, στεγάζεται σ’ ένα πετρόκτιστο οίκημα, όπου η μουσική και το φαγητό είναι στην υπηρεσία των αισθήσεων.
Ούσα λάτρης της όπερας και του καλού φαγητού, δε θα μπορούσα να παραλείψω να επισκεφτώ ένα εστιατόριο, στο οποίο ομολογώ ότι πήγα θετικά προκατειλημμένη. Διαβάζοντας αρκετά για το Piedra, διαπίστωσα ότι παρόλο που λειτουργεί μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα (Παρασκευή και Σάββατο), είναι σχεδόν πάντα γεμάτο, κάτι που καταδεικνύει ότι η όπερα δεν είναι συνυφασμένη στο μυαλό του κόσμου μόνο με λυρικές σκηνές και Μέγαρα, αλλά μπορεί να υπάρξει σε ένα εστιατόριο και να προσφέρει θέαμα, ενώ απολαμβάνεις το φαγητό σου.
Η ιστορία έχει «ποτίσει» τους τοίχους του πέτρινου διώροφου -ηλικίας σχεδόν 110 ετών-, που φιλοξενεί το Piedra. Από κατάστημα πώλησης σχοινιών, σε αποθήκη εποχιακών ειδών, κατέληξε σήμερα να είναι ένα opera restaurant, φτιαγμένο με μεράκι από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Σπαρτιώτη. Όταν το 2000, αναζητώντας επαγγελματική στέγη για το αρχιτεκτονικό του γραφείο, βρέθηκε σε αυτόν το χώρο, πίσω από τους μισογκρεμισμένους τοίχους οραματίστηκε αυτό που είναι σήμερα το Piedra. Το κτίριο φιλοξενεί στον ισόγειο χώρο το εστιατόριο, σε τμήμα του πρώτου και δεύτερου ορόφου το αρχιτεκτονικό γραφείο και στον πρώτο όροφο, σ’ έναν τύπου loft ψηλοτάβανο χώρο, το σπίτι του αρχιτέκτονα.
Κυρίαρχα υλικά στο Piedra, η πέτρα, το ξύλο και το σίδερο, ο συνδυασμός των οποίων σου προσφέρει μια ζεστασιά, σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις μπει σ’ έναν ξενώνα-εστιατόριο όπου οι άνθρωποι του χώρου σε περιμένουν για να σε περιποιηθούν. Ο φωτισμός χαμηλός, αλλά όσο πρέπει ώστε να μη σε κουράζει και παράλληλα να μπορείς να κοιτάζεις τη φωτισμένη σκηνή και να απολαμβάνεις τις σοπράνο και τους τενόρους που ερμηνεύουν γνωστά έργα.
Στο Piedra, οι φίλοι του καλού φαγητού και της όπερας μπορούν να ζήσουν μια βραδιά μαγική! Ειδικά, αν είναι λάτρεις της όπερα και της τζαζ, του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Μπιζέ αλλά και του Σινάτρα, της Φιτζέραλντ και άλλων μεγάλων ονομάτων του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος, δε θα απογοητευτούν. Υπό τους ήχους του πιάνο, τενόροι και σοπράνο ερμηνεύουν εντυπωσιακά κομμάτια που μιλάνε απευθείας στην ψυχή. Αυτό που μου κέντρισε την προσοχή, είναι ότι γύρω σου έβλεπες ανθρώπους όλων των ηλικιών και όχι μόνο μεγαλύτερους όπως μπορεί κάποιος να πιστεύει, λόγω του είδους της μουσικής που δεν είναι (;) τόσο δημοφιλής στο νεανικό κοινό.
Η κουζίνα του Piedra μπορεί να χαρακτηριστεί με τον ασαφή ίσως όρο μεσογειακή. Όταν πήραμε το μη φλύαρο μενού στα χέρια μας, διαπιστώσαμε ότι είναι περιεκτικό, με σχετικά λίγες προτάσεις πιάτων αλλά συμπεριληπτικό σε γεύσεις και υφές. Η αρχή έγινε με μια Κυκλαδίτικη σαλάτα, που μέσα από την απλότητά της μπορούσαμε να γευτούμε όλα τα συστατικά της. Στα ορεκτικά την προσοχή μας τράβηξαν οι γαρίδες σχάρας με αρωματικό λαδολέμονο και δεν πέσαμε έξω, καθώς αυτή η γεύση του ελαφρώς «καμένου», σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά, έδεσαν πολύ αρμονικά. Ωραίο πιάτο, στην απλότητά του, ήταν και τα λαχανικά στη θράκα με κατίκι Δομοκού.
Σειρά είχαν τα κυρίως πιάτα. Ενδιαφέρον ήταν το φιλέτο από πελαγίσιο λαυράκι «αλά σπετσιώτα», που αν και εμφανισιακά σε προδιέθετε για πιο «γκουρμέ» γεύσεις, στο στόμα ήταν πιο ρουστίκ, με μια σάλτσα ντομάτας κάπως έντονη, που ίσως κάλυπτε λίγο παραπάνω τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου. Από τα κυρίως πιάτα του Piedra, επιλέξαμε και τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο, σιγομαγειρεμένο στη γάστρα. Κρέας που έλιωνε στο στόμα, εύγεστο και σωστά μαγειρεμένο. Το γευστικό ταξίδι έκλεισε με μια Πάβλοβα. Αν και μη λάτρεις του συγκεκριμένου γλυκού, το θεωρήσαμε ένα ωραίο και ανάλαφρο κλείσιμο. Η κάβα του Piedra προσφέρει ποικιλία από εκλεκτά κρασιά που συνοδεύουν υπέροχα τα πιάτα του μενού.
Το Piedra σίγουρα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για εκείνους που δεν κοιτούν μόνο για «ψαγμένη» ή γκουρμέ κουζίνα, αλλά και για ωραίo φαγητό που σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική, προσφέρει σε όσους το προτιμούν μια μοναδική βραδιά.
Piedra
Μεσογειακή Κουζίνα
Διευθ: Αγαθημένου 3, Αθήνα (Κεραμεικός), 118 54
Τηλ: 210 3420700
Ώρες λειτ: Παρασκευή και Σάββατο 21:30-01:30
Τιμή: 50-70€ (χωρίς το κρασί)