Το roof garden του ξενοδοχείου Dusit στη Γλυφάδα φιλοξενεί το πολύ ενδιαφέρον Olive Restaurant, με υπέροχη θέα και ελληνικές γεύσεις.
Για να είμαι ειλικρινής τα Νότια προάστια δε συμπεριλαμβάνονται στους τακτικούς εστιατορικούς μου προορισμούς στην Αθήνα. Το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα. Το Olive Restaurant όμως, είχε αναφερθεί περισσότερες από μια φορές σε συζητήσεις μεταξύ φίλων και αυτός ήταν και ο λόγος που με παρακίνησε να το επισκεφτώ πριν από λίγες μέρες. Βρίσκεται στον 5ο όροφο του Dusit Suites Athens, μιας καινούριας ξενοδοχειακής άφιξης στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα και μέλος των Dusit hotels & Resorts, που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα, στην οδό Πανδώρας στη Γλυφάδα, λίγα μόλις μετρά μακριά από την παραλιακή λεωφόρο.
Στο roof garden λοιπόν του ξενοδοχείου και στο Olive Restaurant, βρέθηκα μια ζεστή Κυριακή στο τέλος του Αυγούστου. Δε μου πήρε πολύ χρόνο να συνειδητοποιήσω γιατί δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα στο εστιατόριο. Ο εξωτερικός χώρος είναι περιμετρικά γεμάτος από μικρές ελιές, που δημιουργούν με τη σειρά τους ένα σκηνικό πολύ Ελληνικό. Η μαγευτική θέα στον Αργοσαρωνικό, ειδικά την ώρα που ο ήλιος δύει, σε συνδυασμό με μια διακοσμητική γραμμή που παραπέμπει στη χαμένη αίγλη ξενοδοχειακών εστιατορίων περασμένων δεκαετιών, αλλά και η λεπτομέρειες στη μεγάλη βεράντα με την πισίνα σε υπερχείλιση, διαμορφώνουν μια πολύ όμορφη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, που σε προσκαλεί να γευτείς τη γαστρονομική πρόταση του σεφ.
O Head chef Νίκος Παντέχης, ξεκίνησε την περιπέτειά του στον μαγικό κόσμο των εστιατορίων από το Funky Gourmet το 2011 ως chef de partie, και για πολλά χρόνια βρέθηκε να μαγειρεύει σε σημαντικά εστιατόρια ανά την υφήλιο (The Fat Duck by Heston Blumenthal, Noma, Marchal Copenhagen), για να επιστρέψει στην Ελλάδα την περίοδο της καραντίνας και να εργαστεί για 2 σεζόν στη Μύκονο. Όπως μου ανέφερε ο ίδιος, στο Olive Restaurant νιώθει σα να έχει βρει το γαστρονομικό του λιμάνι, καθώς αισθάνεται ελεύθερος στο να παρουσιάσει τους δικούς του κώδικες δημιουργικότητας και καινοτομίας. Ο τίτλος του μενού Creative Summer, είναι άλλωστε ενδεικτικός. Διάδραση και καινοτομία συνδυάζονται σε μια κουζίνα με σαφείς ελληνοπρεπείς καταβολές και ασιατικές κατά τόπους προσθήκες.
Το καπνιστό χταπόδι με όμορφο κράτημα στο στόμα, είχε γλασαριστεί με μέλι και ponzu, συνοδεία φάβας καρυκευμένης με miso, δίπλα σε πιπεριές κονφί και τραγανό κρεμμύδι. Με χαρακτηριστική ελληνική νοστιμιά, μπροστά μας ήρθε μια σφυρίδα φρικασέ με σωστό αυγολέμονο, αρμύρα και μια πρωτότυπη προσθήκη από τραγανή λαχανίδα. Ο σολομός στον φούρνο δημιουργεί ένα πιάτο αλά πολίτα, με κρέμα αγκινάρας, καρότα και αρακά σε μια δυνατή στιγμή του καταλόγου. Παίζοντας με τη γευστική μνήμη, ο σεφ παρουσιάζει ένα κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες κονφί και gravy λεμόνι, φέρνοντας στο νου σπιτικές γεύσεις. Το μενού συμπληρώνουν δημοφιλείς συνθέσεις δοσμένες υπό το πρίσμα των επιρροών του σεφ, όπως το βιολογικό μοσχαρίσιο ταρτάρ με κρεμμύδι σε ζύμωση, Dijon miso και κρόκο αυγού σόγιας.
Το καινοτόμο και διαδραστικό στοιχείο στη μαγειρική ταυτότητα του Olive Restaurant, εμφανίσθηκε στο τραπέζι μας δυο φορές, μέσω μίας μικρής γλάστρας με ένα ελαιόδεντρο από τα κλαδιά του οποίου κρέμονταν εικονικές τομάτες και πορτοκάλια. Στην πρώτη περίπτωση, οι μικρές τομάτες ήταν τοματοκεφτέδες στη λογική μιας φάρσας γεμιστών, σε ένα ορεκτικό με τίτλο «Η Τοματιά», ενώ στην «Πορτοκαλιά» τα πορτοκάλια ήταν μικρά σουδάκια στο χρώμα του πορτοκαλιού, γεμιστά με υγρό τζέλ πορτοκαλιού και λειτουργούσαν ως pre-dessert, έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ φαγητού και γλυκών.
Μια πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα cocktail list με τίτλο Nomada (όπου Nomada είναι το όνομα του δεύτερου εστιατορίου του ξενοδοχείου με Nikkei φιλοσοφία), έκλεισε την επίσκεψή μας στο Olive. Eυφάνταστες συνθέσεις ποτών που προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει σαν άλλος νομάδας τον δρόμο του μεταξιού, ξεκινώντας την περιπλάνηση του από το Θιβέτ. Κάθε ένα από τα 7 cocktail έχει άμεση σύνδεση με την χώρα που αναφέρεται. Τη λίστα επιμελείται ο Bar Manager Χρήστος Λάγιος.
Το Olive Restaurant είναι η πιο φρέσκια προσθήκη στην σκηνή των Νοτίων προαστίων. Ήρθε για να χαράξει το δικό του εστιατορικό στίγμα και γιατί όχι να γίνει ένας γαστρονομικός προορισμός στην Γλυφάδα που τόσο τον έχει ανάγκη
Olive Restaurant
Σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Διευθ: Dusit Hotel Athens, Πανδώρας 3, Γλυφάδα, 166 74
Τηλ: 214 4103450
Τιμή: 70-90€ (χωρίς το ποτό)
Email: [email protected]