Το Lauda στη Σαντορίνη προσφέρει ελληνογαλλική κουζίνα υψηλών προδιαγραφών υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης σεφ Εmmanuel Renault, με θέα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, έξω ρίχνει μια έντονη καλοκαιρινή μπόρα, παρόμοια με αυτή που συνάντησα στο δρόμο για την Οία και το Andronis Boutique Hotel. Ως αποτέλεσμα, δεν απόλαυσα τη θέα από το εστιατόριο Lauda που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο. Θέα μαγευτική στην καλντέρα και το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ειδικά την ώρα που ο ήλιος δύει. Λαξευμένο στο βράχο, με τα τραπέζια του να χαρίζουν στον επισκέπτη τη συγκλονιστική εικόνα του απέραντου γαλάζιου, το εστιατόριο Lauda με την μακρά του ιστορία (ήταν το πρώτο εστιατόριο που άνοιξε στην Οία το 1971), συνεχίζει να προτάσσει τον εμβληματικό του χαρακτήρα, κυρίως μέσα από τη γαστρονομική του ταυτότητα.
Ο Γάλλος σεφ Emmanuel Renault, chef patron του ιστορικού Flocons de Sel στη Megeve (περιοχή της Ωβέρνης στα σύνορα με την Ελβετία), και κάτοχος τριών αστερίων Michelin, επιμελείται το μενού του Lauda. Ο head chef Γιώργος Δόσπρας από την άλλη, ηγείται της ομάδας που μετουσιώνει τις ιδέες του Renault, σε σύγχρονες γαστρονομικές δημιουργίες υψηλού αισθητικού αποτυπώματος.
Γνωστός για την έμφαση που δίνει στην ανάδειξη τοπικών αυθεντικών προϊόντων και τον μετασχηματισμό τους σε αρμονικά πιάτα υψηλού επιπέδου, ο Emmanuel Renault, βασίζεται στις πρώτες ύλες του νησιού και τις αναδεικνύει με σύγχρονο τρόπο, μέσα από το πρίσμα μιας δημιουργικής γαλλικής κουζίνας.
Κυριότεροι εκφραστές της μαγειρικής προσέγγισης του Emmanuel Renault, είναι 4 πιάτα. Στο εμβληματικό του πιάτο με τον τίτλο Caviar, καραβίδες ταρτάρ εναλλάσσονται με χαβιάρι, δροσερό τζελ από λεμόνι και γκρέιπφρουτ και στην κορυφή τοποθετείται ένας λεπτός δίσκος πάγου με γεύση ούζου.
Στα Gamberoni, γαρίδες κοιλάδας με αρμυρίκια και λαιμ, πλαισιώνονται από πατέ από τις γαρίδες, με το οποίο γεμίζεται το κεφάλι μιας εξ’ αυτών, και σερβίρεται στο πλάι σαν ένα μικρό finger food.
Ο Αστακός μαζί με την ουρά του, έρχεται σε 3 διαφορετικές παρασκευές (τουίλ- ραβιόλι-μους), οι οποίες σερβίρονται με ένα κονσομέ κακαβιάς, σε ένα πιάτο υψηλής αισθητικής αρμονίας.
Τέλος, ξεχωριστή θέση στο μενού κατέχει Το Αρνί: Σέλα αρνιού, κιμάς, λαιμός και μπόλια προετοιμάζονται για 2 ημέρες, για να δώσουν ένα κλασικό αποτέλεσμα δυο παρασκευών. Μιας μπαλοτίνας με μπόλια και κουκουνάρι, και ενός κανελόνι που γεμίζεται με τον λαιμό του αρνιού και λευκή μελιτζάνα. Κροκέτες φάβας και φέτες από σιγομαγειρεμένο αρνί με αγκινάρα και φλαμούρι, συνοδεύουν το πιάτο.
Ένα κλασικό souffle με αρώματα βανίλιας και κίτρου και παγωτό ευκάλυπτο, φαντάζει σαν ιδανικό φινάλε για ένα δείπνο με γαλλικό αέρα και Ελληνικό χρώμα.
Ο Σωτήρης Κανδύλης επιμελείται μιας εξαιρετική λίστας κρασιών, ενώ η restaurant manager Παγώνα Παπαδάκη, ηγείται μιας επαγγελματικής ομάδας ανθρώπων, που με την παρουσία τους φρόντισαν στο τέλος του δείπνου να έχω ξεχάσει εντελώς τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα.
LAUDA
Σύγχρονη Κουζίνα
Διεύθυνση: Andronis Boutique Hotel, Οία, Σαντορίνη, 847 02
Τηλ: 2286072182
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-16:00, 19:00-22:30 (Απρίλιος-Νοέμβριος)
Τιμή: 6 course menu 200€ pp / 9 course menu 257€ pp / ala carte, selection of 3 dishes: 162€ pp