Πριν πολλά χρόνια, στο εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο του Θησείου που στέγαζε το εστιατόριο Πιλ Πουλ υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Jerome Serres, είχα την τύχη να γευθώ ένα μέρος των δημιουργιών του, σε μια πραγματικά αξέχαστη βραδιά. Μέλος εκείνης της μπριγάδας ήταν και ένας νεαρός μάγειρας, ο Τάσος Στεφάτος. Από τότε συναντήθηκα μαζί του πολλές φορές ακόμη. Πριν λίγες ημέρες οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν ξανά. Αυτήν τη φορά τον βρήκα στη Σαντορίνη, επικεφαλής του εστιατορίου Elements, που στεγάζεται στο πολυτελές resort του ομορφότερου σημείου της Οίας, το Canaves Oia Epitome.
Σε προνομιακή θέση στην είσοδο του ξενοδοχείου, το εστιατόριο έχει πάρει το όνομα του από τα 4 στοιχεία της φύσης (four elements of nature). Το σκουρόχρωμο πέτρινο ηφαιστειακό υπόβαθρο και οι μαρμάρινες προσθήκες, χαρακτηρίζουν το εσωτερικό, ενώ η απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο είναι καθηλωτική. Εδώ, ο σεφ Τάσος Στεφάτος ενώνει με μαεστρία και υψηλή τεχνική τις δικές του διεθνείς εικόνες και επιρροές, με την ελληνική παράδοση, δημιουργώντας πιάτα υψηλού αισθητικού και γευστικού αποτυπώματος.
Η μαγειρική διαδρομή του Τάσου Στεφάτου έχει πολλούς και σημαντικούς ενδιάμεσους σταθμούς. Μαθήτευσε πλάι στον Jeromme Serres, εργάστηκε στη Χύτρα, στη Σπονδή, στο Botrini’s, στον τριάστερο Ισπανό Martin Berasategui και στο διάστερο Vendome στη Γερμάνια. Στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του πλέον, ξεδιπλώνει την μαγειρική του προσωπικότητα, δημιουργώντας δυο διαφορετικά μενού 8 σταδίων, το ένα με μεσογειακές και διεθνείς αναφορές και το άλλο αφιερωμένο στην ελληνική κουζίνα και παράδοση. Οι επισκέπτες του Elements, θα γευτούν μοντέρνες δημιουργίες γεμάτες φινέτσα και εντάσεις, μα πάνω από όλα με γαστρονομική και αισθητική αρτιότητα χωρίς γευστικές ανισότητες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το ελληνικό μενού, το «Σοφιγάδο», ένα τοπικό επτανησιακό πιάτο. Στην Κεφαλονιά, τόπο καταγωγής του Τάσου Στεφάτου, το Σοφιγάδο μαγειρεύεται με κρέας, πατάτες και κόκκινη σάλτσα. Εδώ ο σεφ, με μια δόση θεατρικότητας -ανοίγοντας ένα φάκελο αλληλογραφίας-, το σερβίρει με χοιρινά μάγουλα, πατάτες, άγρια μανιτάρια και με μια εξαιρετικής συμπύκνωσης και έντασης σάλτσα από ζωμό μοσχαριού. Απλότητα και νοστιμιά σε υψηλό επίπεδο. Η σύγχρονη προσέγγιση παραδοσιακών ελληνικών πιάτων κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, με τον καγιανά να έρχεται ως σφαιροποιημενό αυγό, με λάδι από σουτζούκι, σκόνη ντομάτας και αποξηραμένη φέτα.
Οι ευρωπαϊκοί τόνοι και οι ιαπωνικές αναφορές στο δεύτερο μενού με τίτλο “taste the world”, αναδεικνύουν τη μαγειρική ποικιλομορφία του σεφ. Από τα πιάτα που δοκίμασα, ξεχώρισα μεταξύ άλλων το καλκάνι, μια πρόταση με αναφορές στο ψάρι alla Livornese. Φιλέτο από καλκάνι, πολέντα και μια μακράς επίγευσης σάλτσα από ζωμό ψαριών, σε συνδυασμό με την άρτια αισθητική προσέγγιση, δημιουργούν ένα εξαιρετικό σύνολο από κάθε άποψη.
Από τα επιδόρπια, σίγουρα κλείνω περισσότερο προς την αρωματική Γαλατόπιτα με παγωτό, γάλα με λεμονοθύμαρο και μους γάλακτος, καθώς και στο Asian Flavours, μια δημιουργία με έντονα τροπικό χαρακτήρα. Το δείπνο κλείνει με με σοκολατάκια απρόσμενων γευστικών συνδυασμών που έρχονται σε μια ξύλινη κασετίνα.
Ο Restaurant Manager Σάκης Τριανταφύλλου ηγείται μιας ομάδας που κινείται στο χώρο με διακριτικότητα και επαγγελματισμό, ενώ η Wine Director Ελίνα Δακανάλη, επιμελείται και ανανεώνει συνεχώς μια εξαιρετική λίστα κρασιών με εμβληματικές ετικέτες και χρονιές από τον διεθνή και Ελληνικό αμπελώνα, την οποία διαχειρίζεται επιτυχώς η σομελιέ Ρένια Ζωγράφου.
ELEMENTS
Σύγχρονη Κουζίνα
Αξιολόγηση: Πολύ Καλό
Διεύθυνση: Canaves Epitome Oia, Σαντορίνη, 847 02
Τηλ: 22860 71453
Ώρες λειτ: Μάιος-Νοέμβριος καθημ. 19:30-23:00
Tιμή: 185-210€ (χωρίς το κρασί)