Από τους σεφ της νέας γενιάς που, από τα πρώτα τους βήματα, αφοσιώθηκαν στην ανανέωση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, ο χαρισματικός Aλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος συνεχίζει την εξαιρετική πορεία του στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Athens Was.
Είθιστε, όταν γράφουμε για ένα εστιατόριο με τέτοια προνομιούχα θέση στο κάδρο της Ακρόπολης, να ξεκινάμε από τη θέα, όμως, σε μια αποφυγή του στερεότυπου, θα το αφήσω για το τέλος.
Αλλωστε, ο σεφ του Sense Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, συγκροτημένος και σταθερός στην πορεία του, με γνώση της ελληνικής κουζίνας που αναπτερώνει μέσα του μια δημιουργικότητα, έχει καταφέρει να συζητιέται για τα πιάτα του. Η κουζίνα του έχει προσωπικότητα και ολοκληρωμένη ταυτότητα. Στηρίζεται σε φρέσκα υλικά, ευρηματικούς μαγειρικούς συνδυασμούς που βγάζουν ψυχή και νοστιμιά.
Φέτος, δημιούργησε τρία καλοδουλεμένα degustation μενού, το Gastronomique journey to Greece με 10 στάδια, Taste of Senses με επτά και το χορτοφαγικό Senses Greek Nature (χωρίς να είμαστε vegeterian χαιρόμαστε με τα εστιατόρια που το κάνουν), τα οποία δείχνουν πως παραμένει ένας μαέστρος της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.
Θα αναφερθώ στα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του πρώτου μενού, ξεκινώντας από την πολίτικη σαλάτα, ένα ρατατούιγ όπου η έκφραση από τα τραγανά λαχανικά δένει με τη μελωμένη γλύκα της κορινθιακής σταφίδας, ενώ μια υποψία από τσίλι απλώνει στο σύνολο μια διακριτική αλλά διαπεραστική κάψα.
Δεύτερο πιάτο που ξεχώρισα, το ταρτάρ γιαουρτλού. Οπως ξέρουμε, το μυστικό για ένα καλό ταρτάρ έχει να κάνει με την πρώτη ύλη, κι εδώ έχουμε ένα ελληνικό μοσχάρι angus Κομοτηνής που μπλέκεται με ανατολίτικα μπαχαρικά, ψητό σκόρδο και πρόβειο γιαούρτι, σερβίρεται πάνω σε λεπτή τραγανή βάση. Κάθε μπουκιά και μια πικάντικη γευστική έκρηξη με χαρακτήρα έντονο και συνάμα ευγενή και κομψό.
Θα μνημονεύσω και την κοτόσουπα, όπου ο σεφ παίρνει στην ιδέα της αγαπημένης κλασικής συνταγής και τη φτάνει στο απόγειό της με την προσθήκη από την κρέμα κρόκου, το λεπτεπίλεπτο μαντί και το φανταστικό κονσομέ πουλερικών, σε ένα συνδυασμός που δουλεύει.
Αντίστοιχα, στη γλώσσα καταφέρνει το τέλειο ψήσιμο σωτέ αροζέ και τη συνδυάζει με τρεις κρέμες: ψητού ελαφρώς καπνισμένου μπρόκολου, ταραμοσαλάτας με εστραγκόν και τζελ γκρέιπφρουτ. Το πιάτο ολοκληρώνει το τραγανό στοιχείο του τραχανά με βότανα και μια beurre blanc μυδιών, που δίνει μια ωραία λιπαρότητα.
Στιγμή γεμάτη θαλπωρή, το ζεστό ψωμί από ελαιόλαδο, που κρύβει όλη τη γεύση της Μεσσηνίας (τόπος καταγωγής του σεφ), ενώ κορυφαίο κλείσιμο κάνει η μηλόπιτα, που έρχεται στη μορφή ενός ροδαλού εικονικού μήλου και σε γλυκαίνει με τη συμπυκνωμένη γεύση του, καθώς «σπάει» και αποκαλύπτει μια μους μήλου με σταφίδες, με chutney από μήλο και κανέλα.
Ολα, αυτά σε ένα από τα πιο ωραία roof garden της Αθήνας με εκπληκτική θέα στον φωτισμένο Παρθενώνα, που πλέον τον βλέπουμε πιο αστραφτερό και με λιγότερες σκαλωσιές. Ο χώρος έχει ωραία vibes και το service όσο και η ροή από την κουζίνα λειτουργούν ρολόι.
Η λίστα κρασιών περιέχει ποικιλίες από όλη την Ελλάδα (Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Ασπρούδα, Κυδωνίτσα, Μούχταρο) αλλά και συλλογή από τον ξένο αμπελώνα, ενώ υπάρχει και ωραία κοκτέιλ list απ΄την οποία το εξαιρετικό white peach ανοίγει την παλέτα με την δροσερή σπιρτάδα του ροδάκινου.
Η επίσκεψη στο εστιατόριο έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 2023.
Sense Restaurant
Ξεν. «Athens Was», Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9200240
Τιμή μενού: Gastronomique journey to Greece (95€), Taste of Senses (80€), Senses Greek Nature (70€)