fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS

Αξιολόγηση: Πολύ Καλό

The Zillers

Zillers: Με υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και γεύσεις που κάνουν υποχρεωτική την επίσκεψη

 

Στο Zillers, ένα από τα εστιατόρια που μπήκαν φέτος στον οδηγό της Michelin, ο αποτελεσματικά ταλαντούχος σεφ Παύλος Κυριάκης ξεδιπλώνει μια διεθνή κουζίνα με ελληνικά twist, που, εκτός από το ότι του χάρισε το πρώτο του αστέρι, καταφέρνει να γεμίζει τη σάλα. Και, μάλιστα, με ευχάριστη ανθρωπογεωγραφία.

Το βράδυ Πέμπτης που βρεθήκαμε εκεί, χώρεσε -μεταξύ άλλων- μια ετερόκλητη κοριτσοπαρέα από το Ισραήλ, ένα φαντεζί νεαρό ζευγάρι που χαιρόταν τις ινσταγκραμικές πόζες με φόντο την Ακρόπολη και εταίρους συνδαιτυμόνες που αντάλλασαν σχόλια, ενώ τα πιάτα του degustation menu εναλλάσσονταν στα τραπέζια.

Άλλωστε, το εστιατόριο του ομώνυμου boutique hotel, στο νεοκλασικό κτίριο του Τσίλλερ, που χτίστηκε το 1895 ως κατοικία εμπόρων, δεν στάθηκε ποτέ μόνο στη θέα. Έδινε πάντα έμφαση στο φαγητό.

Μέρος, όμως, της γοητείας του, παραμένουν το ασυναγώνιστο κάδρο, τόσο κοντινό, που νομίζεις ότι θα αγγίξεις τη Μητρόπολη και τη φωτισμένη Ακρόπολη και τα μεγαλοπρεπή στοιχεία του κτιρίου, όπως η μαρμάρινη σκάλα και οι ψηλοτάβανες οροφές με τα λεπτοδουλεμένα γύψινα. Και βέβαια, ο έξυπνος σχεδιασμός, που σέβεται την ιστορικότητα του κτιρίου και συνοψίζεται μοναδικά, στη στιγμή που βγαίνοντας από το ασανσέρ δρασκελίζεις το διάφανο δάπεδο και μεταξύ έκπληξης και υψοφοβίας μεταφέρεσαι στο roof garden.

Στην όμορφα υποφωτισμένη σάλα, o κατακόρυφος urban κήπος με τα αληθινά φυτά, κοντράρει τα αδρά γκρίζα στοιχεία και «δένει» με τους πάγκους από πράσινο μάρμαρο, δίνοντας έναν ευχάριστο casual τόνο, στην fine dining εμπειρία που ακολουθεί.

Η εμπειρία ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του σεφ, να ρίχνει τους προβολείς στο φαγητό, με τρεις νόστιμες εισαγωγικές μπουκιές, με καλό γευστικό επίπεδο.

Το λαυράκι ταρτάρ, χωρίς περιττές φιοριτούρες, άφηνε την πρώτη ύλη του ψαριού να αναδειχθεί, με την οικονομία στη χρήση των πρόσθετων στοιχείων να περιορίζεται στα αυγά ρέγγας που συμπλήρωναν με τη θαλασσινή γεύση τους το πιάτο, και στο σορμπέ εσπεριδοειδών να συμμετέχει με την απαλή του οξύτητα.

Πρωταγωνιστής του μενού είναι η umami αγκινάρα, που πείθει και όσους αντιστέκονται στην ιδιοσυγκρασιακή γεύση της. Ένα πιάτο με αισθητική και γευστική αρμονία, εξαιρετική σος ολαντέζ που αγκαλιάζει τραγανά φύλλα της αγκινάρας, πουρέ σελινόριζας, πούδρα από καφέ και τρούφα στην κορυφή, να προσθέτουν μία απογειωτική πινελιά στο πιάτο.

Βαθύ, μεστό και αρωματικό είναι το γευστικό αποτύπωμα στα βασιλομανίταρα, τις κανθαρέλες και τις χρυσές τρομπέτες με αυγό ποσέ και ζωμό μανιταριών, σ’ ένα πολύ ταιριαστό για την εποχή πιάτο.

Το μενού μας έκλεισε το ορτύκι, ένα ιδιαίτερο πτηνό, που προτείνεται super rare, με διαφορετικές γευστικές εντάσεις, που δίνουν η πλούσια σάλτσα Περιγκό με βάση το porto εξισορροπώντας την κρεάτινη ένταση του πτηνού, το φουντούκι και η τρούφα που προσθέτει μια νότα ευδαιμονίας.

Στις μικροδιορθώσεις που θα ανέβαζαν τα επίπεδα άνεσης, τα υπερυψωμένα καναπεδάκια, που κάνουν λίγο άβολο το sitting σε όσους τα προτιμούν.

Η περήφανα ελληνική λίστα κρασιών· μια αξιοσημείωτη συλλογή από ετικέτες που εκπροσωπεί οινικές περιοχές, παραγωγούς και ποικιλίες προσφέρονται για wine pairing, ενώ σερβίρουν και πολύ δυνατά signature κοκτέιλς.

Από τα τέσσερα που δοκιμάσαμε, μας κέρδισαν το πληθωρικό και πολύπλοκο Athenian μια παραλλαγή του Manhattan με νότες από κρασί Σαββατιανό, το Mujercita -μια κομψή μαργαρίτα- με τεκίλα, πικάντικο θυμάρι, πορτοκάλι και καπνιστό αλάτι στο χείλος του ποτηριού, και το στηβαρό Please don’t tell που καταφέρνει να δώσει ένα εξαιρετικό κοκτέιλ με reserved bourbon ουίσκι, brandy και absinthe.

Η επίσκεψη στο εστιατόριο έγινε στις 22 Δεκεμβρίου.

Διεθνής Κουζίνα

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 54, Aθήνα

Τηλ: 210 3222277

Ώρες λειτ: καθημ. 19:30-24:00

Τιμή: μενού 5 σταδίων 80 €, μενού 7 σταδίων 95 € (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα