Με όμορφες εντυπώσεις κλείνει η φετινή γαστρονομική αποτίμηση της Κέρκυρας. Το αριστοκρατικό προφίλ του νησιού, σαφώς έχει χώρο για πολλές προσθήκες, όμως υπάρχουν εστιατόρια, που αξίζει να βάλετε στην ατζέντα σας για την επόμενη επίσκεψη στο νησί του Ιονίου. Ξεχωρίσαμε πέντε εστιατόρια με σταθερή προσέγγιση στην ποιότητα και το γευστικό αποτέλεσμα, ένα από τα οποία παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο. Trip alert: η off season εικόνα των νησιών κρύβει ομορφιές που αποκαλύπτονται μόνο σε όσους δεν ακολουθούν τα πλήθη.
Pomo d’Doro
Ο Αριστοτέλης Μέγκουλας, σεφ και ιδιοκτήτης του «Pomo d’Oro» που κάνει σημαντική δουλειά προβάλοντας την τοπική γαστρονομία, κάθε εποχή έχει κάτι νέο να αφηγηθεί. Ο κοσμοπολίτης σεφ, γεννήθηκε στο Παρίσι, μεγάλωσε στον Πειραιά και έζησε στην Ιταλία μέχρι που εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα. Λατρεύει να μεταφράζει τις μεσογειακές γεύσεις μέσα από το δικό του φίλτρο, χρησιμοποιεί προϊόντα του νησιού (και όχι μόνο) και σύγχρονες τεχνικές, ενώ λόγω εμπειρίας, πλέον, έχει περάσει στο επίπεδο, που επιτρέπει την αφαιρετικότητα.
Μετά την ανηφόρα στην ήσυχη πλατεία Σκαραμανγκά στην Παλιά πόλη, το Pom’ o Doro στρώνει όμορφα τραπέζια στην υπερυψωμένη αυλή, αλλά διαθέτει και πρόσφατα ανακαινισμένη σάλα, που αποπνέει μεγαλοαστική κομψότητα, με κυρίαρχο το πράσινο και arty λεπτομέριες με καθρέφτες και πολυελαίους.
Η επίσκεψη έγινε τέλος Σεπτέμβρη, οπότε ανάμεσα στα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν η φθινοπωρινή εκδοχή της -vegan- σαλάτας με ψητά παντζάρια, φρούτα, ανθότυρο και αμύγδαλα, τα γεμάτα χυμούς και αρώματα «γεμιστά την άλλη μέρα», ένα κρύο ριζότο, με καρπούζι και λαχανικά· μια υπέροχη μελιτζάνα με ρεθίβι, ταχνίνι και αυγοτάραχο, κι ένα θαλασσινό Μπροντέτο με σκάρο, πετρόψαρα, ζωμό από νερό ψητής ντομάτας με κρόκο Κοζάνης. Λατρέψαμε τα ονόματα από περιοχές και τοπόσημα του νησιού, που δίνει στα πιάτα: Χαλικούνας (με μαριναρισμένο ξιφία), Μπενίτσα (σκυλόψαρο με σάλτσα σουφάδο), Νησί Γκερέκου: ένα νόστιμο σπαγγέτι μπλε καβούρι που ψαρεύουν στο νησάκι, που προσθέτουν πόντους στην αφήγηση. Στο τέλος προτείνεται μια εξαιρετική ποικιλία τυριών από το Ιόνιο και κερκυραϊκό μέλι, αλλά και καλοδουλεμένα επιδόρπια όπως το Χρυσόμηλο, μια μηλόπιτα με μήλο, κυδώνι, κρέμα αμυγδάλου και αλμυρή καραμέλα.
Info: Ανοιχτά όλο τον χρόνο.
Etrusco
To εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι έκλεισε 30 χρόνια -άνοιξε το 1992- και το γιόρτασε με ένα μοναδικό επετειακό μενού «Άκρον άωτον» αλλά και με μια ουσιαστική αναβάθμιση που βάζει στον πυρήνα της τις αρχές της αειφόρου γαστρονομίας και του βιωματικού fine dining. Το πατρικό σπίτι του σεφ φρεσκαρίστηκε, η βεράντα άλλαξε ενώ στο project προστέθηκαν τα παρακείμενα κτήματα, που μετατράπηκαν σε βιολογικούς κήπους. Ο στόχος είναι, στο μέλλον ο επισκέπτης, να μπορεί να τους επισκέπτεται και να ξεκινά το δείπνο από το… χωράφι, πριν συνεχίσει στο τραπέζι.
Στο ιδιαίτερα conceptual μενού του, «εμβληματικά» πιάτα από παλαιότερες περιόδους του εστιατορίου, συναντούν τις νέες εμπνεύσεις, μέσα από υλικά απ’ όλη την Ελλάδα (Κόκκινες γαρίδες Μάνης, καρίκι, τρούφες), πολλά κερκυραϊκά στοιχεία (τσιγαρέλι, μπιάνκο, παστιτσάδα) και εικαστικές παρουσιάσεις.
Ενδεικτικά, από τη σταχυολόγηση δε μπορεί να λείπει η σαμπαγιόν με χέλι, αυγά ψαριού και μήλο, που προκαλεί αξεπέραστο κρεσέντο από umami γεύσεις, ο ξιφίας καρσπάτσιο με κερκυραϊκή νερατζοσαλάτα, πορτοκάλι και σορμπέ από χαλαπένιος που εκφράζονται με χάρη, λεπότητα και δεξιοτεχνία, όπως βέβαια και το τραγανό Μπαρμπούνι γεμιστό με ταραμά και τρεις υφές παντζαριού και για την όμορφη παρουσίασή του σε κομψό μαύρο πιάτο ή το Royal a la greenie, μια καραβίδα με θαλασσινά, ελληνικός καφέ, κάρυ κι ένα μυστικό υλικό, που προκαλεί τη συμμετοχή του «μυαλού» στην εμπειρία του δείπνου.
Η wine list συγκεντρώνει ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα (Σαντορίνη, νησιά του Ιονίου, Μακεδονία), προτάσεις από τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Νέο κόσμο, και σαμπάνιες.
Info: Ανοιχτά Μάρτιος -Οκτώβριος
Venetian Well
Ο σεφ Γιάννης Χρηστίδης, βαδίζει στην τέταρτη χρονιά και με την προτροπή του ιδιοκτήτη Γιάννη Βλάχο, επιχειρεί έναν εκσυγχρονισμό σε κερκυραϊκά πιάτα, όπως ο Μπακαλιάρος σαβόρο με κρέμα άγριας αγκινάρας με εσαλότ, σταφίδες και ισορροπημένη σος, η φινετσάτη Κερκυραϊκή παστιτσάδα-ραβιόλι, με κοκοράκι, κρέμα γραβιέρας, σπετσειρικό και φουντούκι, και το Σοφρίτο με μοσχαρίσια μάγουλα, κρέμα μαϊντανόριζας, παρέα με κροκέτα με κατσικίσιο τυρί και τραχανά. Την εκτενή λίστα κρασιών επιμελείται ο sommelier Αλέξανδρος Παπαδάτος, που είναι παρών και πρόθυμος να κάνει το wine pairing.
Info: Ανοιχτά Μάρτιος -Οκτώβριος
Toula’s Seaside
Σαράντα -περήφανα- χρόνια πορείας, έκλεισε φέτος, το εστιατόριο Toula’s Seaside στον κόλπο Αγνί, στη Βόρεια Κέρκυρα. Αυτοδείδακτη, με θεόσταλτο χάρισμα, η κ.Τούλα, μπορεί να… «μυρίσει» το ανάλατο φαγητό, όπως λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο γιος της Νίκος και η συμπαθέστατη σύζυγός του Αγάθη, που έχουν αναλάβει τα ηνία, περνώντας το εστιατόριο στη νέα του εποχή.
Το ελαιοτριβείο του 1890 που το στεγάζει, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση, διατήρησε κάποια παλιά στοιχεία αλλά πριμοδότησε το χώρο με μια μεγάλη σύγχρονα εξοπλισμένη κουζίνα (110 τ.μ.), ένα όμορφο χειροποίητο κελάρι, και διαφορετικά deck για τα κομψά τραπέζια του που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Η κουζίνα παραμένει το βασίλειο της κ.Τούλας, που από το 1982, έχει ταϊσει ένα διάσημο πελατολόγιο από Ελληνες και ξένους celebrities, πρίγκιπες, αριστοκράτες και επιχειρηματίες όπως οι Ροθτσάιλντ, Βαλεντίνο, Γκοτιέ, Γουίλ Σμιθ κ.α.
Στα πιάτα υπογραφής παραμένουν οι Γαρίδες της Τούλας, για τις οποίες ο Τομ Πάρκερ, γιος της Καμίλα και πλέον queen Consort της Αγγίας, είχε γράψει στη Daily Mail ένα ποιητικό review, όπου οι γαρίδες σερβίρονται πάνω σε κρουστό ρύζι, με κουκουνάρι, σκόρδο και τσίλι· το must try Μπιάνκο με φιλέτο ψαριού, πατάτες, ρίγανη, σκόρδο και μεστή λεμονάτη σάλτσα, το επίσης εξαιρετικό Μπουρδέτο με την πικάντικη σάλτσα, αλλά και την Κακαβιά του Πελάγους με πετρόψαρα ημέρας και λεπτοκομμένα λαχανικά του από τον βιολογικό τους κήπο, δείχνουν ότι η ανθολογία των κερκυραϊκων σπεσιαλιτέ παραμένουν δυνατό σημείο, και τέλος θα αναφέρω το γλυκοφάγωτο Surf n’ turf χταπόδι με ντόπιο λουκάνικο στον ξυλόφουρνο, πουρέ αρακά, κοκάρι πίκλα σε λάδι μπούκοβου και τέλειες πατατούλες βιολογικές.
Ο κατάλογος διανθίζεται με χειροποίητα ζυμαρικά, εκλεκτά κρέατα (φιλέτο και ribeye black angus ocean beef) φρέσκα φρούτα της θάλασσας μαγειρευτά ή ωμά (στρείδια, γυαλιστερές, κυδώνια), ενώ στο μαγείρεμα χρησιμοποιούν παρθένο ελαιόλαδο λανολιάς δικής τους παραγωγής. Πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών του Νίκου Βεργέτη, με 140 ετικέτες, όπου φιγουράρουν ακόμη και cosher κρασιά, και ο speciality καφές με blend ή μονοποικιλακή επιλογή.
Info: Ανοιχτά Μάρτιος -Οκτώβριος
ΚληματαριάΕστιάτορες με διάρκεια, σήμερα, ο Κερκυραίος Νίκος Μπέλος και η Ιρλανδή σύζυγός του Λίλυ, κοιτάνε με χαρά πίσω στο 1997, όταν αποφάσισαν να μετατρέψουν το 300 ετών πατρικό πέτρινο σπίτι της στις Μπενίτσες, σε ένα καθαρό, περιποιημένο και κουκλίστικο μες την απλότητά του, εστιατόριο, το οποίο «τρέχει» σήμερα ο γιος τους Κώστας, με τους ίδιους σε supervisor ρόλους.
Μια μικρή περιποιημένη αυλή με ξέλινο deck, 12 μόλις τραπέζια με πάνινα τραπεζομάντηλα, στους τόνους του μπεζ και του πράσινου της ελιάς, κυπαρισί πορτοπαράθυρα και λίγα λουλούδια, φτιάχνουν το σκηνικό της Κληματαριάς, που ατενίζει τη μαρίνα με τα σκάφη και την περατζάδα με τις ταβέρνες και τα μαγαζιά με αναμνηστικά.
Παρέες, ζευγάρια, Κερκυραίοι και μοναχικοί τουρίστες καλοφαγάδες τηγανητό ή μαγειρευτό φρέσκο ψάρι, σαλάτες με λαχανικά από συγκεκριμένο παραγωγό. Θαυμαστικά μπαίνουν ωραίο και με σώμα μαρινάρισμα στις σαρδέλες, τη λεμονάτη και λιπαρή ταραμοσαλάτα και στο Μπουρδέτο με γαλέο. Ζητήστε να μην σας παραβράσουν τα κολοκυθάκια (θα το καλοδεχτούν) και κλείστε με προφιτερόλ ή αφράτο αμαρέτι με μπισκότο και μαρμελάδα βερύκοκο που φτιάχνει η κ.Λίλυ.
Info: Ανοιχτά: Μάρτιος -Οκτώβριος