fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
6 value for money κρασιά για την περίοδο του Τριωδίου
κρασιά για την περίοδο του Τριωδίου

6 value for money κρασιά για την περίοδο του Τριωδίου

Διαλέγουμε και προτείνουμε 5+1 κρασιά για την περίοδο του Τριωδίου, που θα σταθούν επάξια στα τραπεζώματα των ημερών.

 

Μπήκαμε πάλι στην περίοδο του χρόνου που τα παγανιστικά της έθιμα χάνονται στον χρόνο. Βέβαια, στην περίοδο του Τριωδίου, έχει αφήσει και η χριστιανική παράδοση έντονη τη σφραγίδα της, με αποκορύφωμα τη νηστεία της Καθαράς Δευτέρας, που αρχετυπικά δεν καταναλώνεται ούτε ελαιόλαδο. Αυτά στη θεωρία, μιας και πλέον η πλειοψηφία έχει απομακρυνθεί από τέτοια απόλυτα ως προς την εφαρμογή τους  πρότυπα ή για να το θέσω διαφορετικά, οι κανόνες έχουν ξεχειλώσει. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως, ότι αυτές οι παραδόσεις μας δίνουν την ευκαιρία για γερά φαγοπότια, ιδίως την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα, που συχνά καταλήγουν στην κραιπάλη.

6 value for money κρασιά για την περίοδο του Τριωδίου - FlagInLife
Πηγή: pexels.com

Κραιπάλη είπα και συνειδητοποίησα ότι αναπόσπαστο κομμάτι όλων αυτών των τραπεζωμάτων είναι το αλκοόλ, με το κρασί να έχει την τιμητική του και τσίπουρο και ούζο ν’ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Πλανάροντας λοιπόν τα τραπεζώματα των ημερών, κατέστρωσα μια λίστα με κάποια από τα αγαπημένα μου κρασιά για το Τριώδιο, με γνωμονα το value for money -έκφραση παλαιότατη, παγανιστική, που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 

Ναουσαία – Κτήμα Φουντή (ΠΟΠ Νάουσα)

 

Νομίζω ότι πολύς κόσμος στο άκουσμα της λέξης «Τσικνοπέμπτη» (εκτός από σιελόρροια) αντανακλαστικά σκέφτεται παϊδάκια στα κάρβουνα: αρνίσια, κατσικιού, προβατίνας… Σε όλα αυτά, το μυαλό μου πάει σ’ ένα αγαπημένο Ξινόμαυρο: τη Ναουσαία του Κτήματος Φουντή. Ρουστίκ κρασί, με έντονα τα κύρια χαρακτηριστικά της ποικιλίας (ντομάτα και ελιά) και ωραία οξύτητα. Το αποτέλεσμα: ένα ζουμερό, νόστιμο κρασί, παλιάς κοπής που θα σταθεί επάξια δίπλα σε έντονα, λιπαρά κρεατικά ή κρέατα με κόκκινες σάλτσες.

κρασί Ναουσαία Κτήμα Φουντή
Πηγή: Facebook

Τα σταφύλια προέρχονται από την περιοχή της Ράμνιστας στη Νάουσα, και το κρασί έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια που βοηθούν στο μαλάκωμά του. Η τρέχουσα χρονιά στην αγορά είναι του 2018. Αν βρείτε και παλιότερες χρονιές, ακόμα καλύτερα, μιας και ο χρόνος δουλεύει υπέρ του.
Πληροφορίες: Οίνος ερυθρός, ξηρός, ήπιος. 100% Ξινόμαυρο. Αλκοόλ: 13%, ktimafoundi.gr

 

Syrah – Κτήμα Αβαντίς (ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα)

 

Αν η παρέα είναι περισσότερο του μοσχαρίσιου κρέατος (είτε μπριζόλες, είτε ειδικές κοπές, είτε μπιφτέκια και δε συμμαζεύεται), μια διαχρονικά άψογη επιλογή είναι το Syrah του Απόστολου Μούντριχα. Η ποικιλία που μάλλον τον καταξίωσε στο ελληνικό οινικό κοινό.

Syrah Κτήμα Αβαντίς
Πηγή: avantisestate.gr

Βαθύ ρουμπινί χρώμα, έντονο αρωματικά με μπαχαρικά, μαύρο πιπέρι, λίγο καπνό, και μπόλικα μαύρα φρούτα (όπως δαμάσκηνο). Στο στόμα είναι πλούσιο, μπαχαράτο, με γεμάτο σώμα και τανίνες που δεν κλωτσάνε, αλλά αντιθέτως δίνουν το νεύρο για να σταθεί το κρασί του κτήματος Αβαντίς, δίπλα σε έντονα κρέατα. Κάθε γουλιά θα είναι σαν να προσθέτει πιπέρι στο ζουμερά ψημμένο κρέας σας. Η τρέχουσα χρονιά στην αγορά είναι το 2021.
Πληροφορίες: Οίνος ερυθρός, ξηρός, ήπιος. 100% Syrah. Αλκοόλ: 14%, avantisestate.gr

 

Σαντορίνη Νυχτέρι – Santo Wines (ΠΟΠ  Σαντορίνη)

 

Αν είστε φίλοι του χοιρινού (π.χ. μπριζόλες στη σχάρα, πανσέτες, μπιφτέκια) ή των πιο ήπιων λευκών κρεατικών (λόγου χάρη παϊδάκια ή σουβλάκια κοτόπουλου), τότε ένα πιο στιβαρό λευκό δε θα σας προδώσει. Το Σαντορίνη Νυχτέρι της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines), έχει όλα τα φόντα ώστε να είναι πασπαρτού την Τσικνοπέμπτη.

κρασί Σαντορίνη Νυχτέρι Santo Wines
Πηγή: Facebook

Τα εσπεριδοειδή στη μύτη και το στόμα, με το λεμόνι να κυριαρχεί, θα δώσουν την απαιτούμενη φρεσκάδα στα ψητά λευκά κρεατικά. Ταυτόχρονα, το πλούσιο σώμα του, ο ορυκτός του χαρακτήρας (από το Ασύρτικο), καθώς και η ήπια επίδραση της εξάμηνης ωρίμασης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (που μεταφράζεται σε αρώματα καπνού και ξηρών καρπών), θα απογειώσουν γευστικά το χοιρινό στα κάρβουνα. Τρέχουσα χρονιά στην αγορά: 2022.
Πληροφορίες: Οίνος λευκός, ξηρός, ήπιος. Ασύρτικο 85%, Αθήρι 10%, Αηδάνι 5%. Αλκοόλ: 14,1%, santowines.gr

 

Route Gris – Οινοποιείο Τρουπή

 

Τα θαλασσινά και δη τα όστρακα, τα μαλάκια και τα αρθρόποδα έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα (και για αρκετούς όλο το εορταστικό τριήμερο). Οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καβούρια, οι αστακοί μπορούν να μαγειρευτούν με χίλιους κι έναν τρόπους, αλλά έχω την αίσθηση ότι το τηγάνι, η σχάρα και φυσικά τα ζυμαρικά, μάλλον υπερτερούν τις μέρες αυτές. Με όποιο τρόπο και να βρεθούν στο πιάτο σας νομίζω δεν θα σας απογοητεύσει αυτό το Ροζέ από το Οινοποιείο Τρουπή, που έχει οινοποιήσει το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο με τουλάχιστον 7 διαφορετικούς τρόπους.

κρασί Route Gris Οινοποιείο Τρουπή
Πηγή: Facebook

Το Route Gris, όπως προϊδεάζει το όνομα του, είναι γκριζωπό με πορτοκαλί ανταύγειες. Έχει πολύ ιδιαίτερο τρόπο οινοποίησης, καθώς ένα μέρος του ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το υπόλοιπο σε βαρέλια, ενώ στην συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει σε τσιμεντένιες δεξαμενές. Η μύτη του είναι πληθωρική και περιλαμβάνει πέρα από το τυπικό λουκούμι τριαντάφυλλο της ποικιλίας, μοσχολέμονο, φλούδα πορτοκαλιού και ίσως λίγο μοσχοκάρυδο. Στο στόμα είναι ελαφρώς λιπαρό με έντονη οξύτητα, με το φρούτο και το ελαφρύ μπαχάρι να δίνουν ένα νόστιμο κρασί φαγητού. Η τρέχουσα χρονιά στην αγορά είναι το 2022.
Πληροφορίες: Οίνος λευκός, ξηρός, ήπιος. Μοσχοφίλερο 100%. Αλκοόλ: 12,5%, troupiswinery.gr

 

Botanic – Οινοποιείο Νικολού

 

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λίγη ρετσίνα γίνεται; Δε γίνεται. Και αν τυχόν δεν έχετε παρακολουθήσει τις οινοποιητικές εξελίξεις με τις λεγόμενες new age ρετσίνες, έχω να προσθέσω το εξής. Το Botanic είναι ένα αφρώδες κρασί, με την παραδοσιακή μέθοδο της Σαμπάνιας, από 100% Σαββατιανό. Σκέφτεστε μήπως κάτι ιδανικότερο για τα τηγανητά καλαμαράκια, τα τηγανητά μύδια και την ταραμοσαλάτα;

κρασί Botanic Οινοποιείο Νικολού
Πηγή: Facebook

Η οικογένεια και το Κτήμα Νικολού πρωτοτυπεί και δίνει ένα κρασί που το ρετσίνι είναι διακριτικό (κάτι μεταξύ σε πεύκο και μαστίχα), η παραδοσιακή μέθοδος δίνει ωραίο, πυκνό αφρισμό και πλούσιο σώμα, το οποίο φρεσκάρει το λεμόνι στο στόμα. Απολαυστικό, δροσιστικό κρασί που θα ξεπλύνει ωραία τον ουρανίσκο για να υποδεχθεί την επόμενη ιωδιούχο μπουκιά!
Πληροφορίες: Οίνος λευκός, ξηρός, αφρώδης. Σαββατιανό 100%.  Αλκοόλ: 12,5%, nikolouwinery.gr

 

Sunday – Οινοποιία Μυλωνά

 

Μπορεί την Κυριακή της Τυρινής (ή Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα) λίγοι να γνωρίζουν ή να κρατούν τα πλούσια έθιμα (και δη αυτά που επιβάλλει το Τυπικό της Εκκλησίας), όμως τα γαλατένια και τυρένια γλυκά έχουν την τιμητική τους, με πολλούς να κλείνουν το γεύμα τους με ευωδιαστά γαλακτομπούρεκα και γαλατόπιτες. Ιδανικός παρτενέρ αυτών των γλυκών (ειδικά αν δε θέλετε να δώσετε μια περιουσία) είναι το Sunday της Οινοποιίας Μυλωνά, ένας επιδόρπιος οίνος από Σαββατιανό και λίγο Αηδάνι.

κρασί Sunday Οινοποιία Μυλωνά
Πηγή: Instagram

Τα σταφύλια, μετά τον τρύγο αφυδατώνονται στη σκιά, οδηγώντας στην επιθυμητή συμπύκνωση και τα σάκχαρα του δίνουν τη γλύκα. Μια γλύκα που εξισορροπεί η υψηλή οξύτητα και η οποία δίνει ένα ντελικάτο, ελαφρύ και νόστιμο κρασί. Στη μύτη κυριαρχούν τα ανθικά στοιχεία, καθώς και τα πυρηνόκαρπα. Βγάζει νότες από ροδάκινο και βερίκοκο, και στο στόμα η λιπαρότητά του θα δέσει όμορφα με τη λεμονάτη κρέμα από ένα γαλακτομπούρεκο.
Πληροφορίες: Οίνος λευκός, γλυκός, ήπιος. Σαββατιανό 85% και Αηδάνι 15%. Αλκοόλ: 12%. mylonas-wines.gr

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα