fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
5+1 bingeworthy whodunnit σειρές για το Πάσχα
bingeworthy whodunnit σειρές

5+1 bingeworthy whodunnit σειρές για το Πάσχα

Με το Πάσχα να πλησιάζει, είπαμε να σας προτείνουμε 6 bingeworthy whodunnit σειρές, ώστε εκτός από αρνί να φάτε ΚΑΙ τα νύχια σας…

 

Ανοίγεις την τηλεόραση, διαφημίσεις της γνωστής εταιρείας παιχνιδιών για το Πάσχα. Ανοίγεις το παράθυρο, ζέστη Ιουνίου. Μυστήρια πράγματα… Όπως όλα δείχνουν, οδεύουμε σ’ ένα fusion καλοκαιριού και Πάσχα∙ οπότε αν το να βλέπετε στην τηλεόραση (για μια ακόμα φορά) την εποποιία του Franco Zeffirelli ή το πατροπαράδοτο deluge ταινιών εποχής με τη σαγιονάρα δεν είναι το καλύτερό σας, ακολουθεί λίστα με 6 αγαπημένες bingeworthy whodunnit σειρές. Βασικό κριτήριο επιλογής: να έχουν ολοκληρωθεί ή έστω ο κάθε κύκλος τους είναι αυτοτελής (ε δε νομίζω κανείς να είναι και για πολλά cliffhangers μετά από τόσο φαγητό..).

 

Poirot (1989-2013 | 70 Επεισόδια)

 

Ο βασικός ήρωας της μετρ του είδους Agatha Christie, ενσαρκώνεται εκπληκτικά από τον David Suchet. Ο αξιαγάπητος μικροσκοπικός Βέλγος (και όχι Γάλλος!) με τα απίστευτα δραστήρια little gray cells στο κεφάλι του, καλείται να λύσει μία σειρά από μυστήρια και εγκλήματα.

Poirot
Πηγή: britishperioddramas.com

Συνοδοιπόροι του, οι φίλοι του Captain Hastings και Chief Inspector Japp, αλλά και η οικονόμος του, Ariadne Oliver. Εβδομήντα υπερχορταστικά επεισόδια, μεταξύ των οποίων και όλα τα κλασικά (Έγκλημα στο Orient Express, Πέντε Μικρά Γουρουνάκια, Έγκλημα στον Νείλο, Ο Φόνος του Rodger Ackroyd κ.α.).

 

The Fall (2013-2016 | 17 Επεισόδια)

 

Η Gillian Anderson (aka Agent Scully για τους παλαιότερους), στον ρόλο της ιδιαίτερα πεπειραμένης Detective Stella Gibson, η οποία μετατίθεται από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ για να διαλευκάνει μία σειρά δολοφονιών χωρίς κάποιον προφανή ύποπτο.

The Fall
Πηγή: imdb

Βασικό της moto: «όποιος δεν είναι μέρος της λύσης, είναι μέρος του προβλήματος». Ιδιαίτερα ευφυές το δίπολο μεταξύ «καλού» και «κακού» κυνηγού, που αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς.

 

Chestnut man (2021 | 6 Επεισόδια)

 

Δανέζικη ύπαιθρος, με άλλα λόγια το ιδανικό σκηνικό για ειδεχθή εγκλήματα… Η τοπική αστυνομία καλείται σε μια παιδική χαρά, όπου βρίσκεται το ακρωτηριασμένο πτώμα μιας γυναίκας και δίπλα του ένα κουκλάκι φτιαγμένο από κάστανα.

Chestnut man
Πηγή: imdb

Πάνω στο κουκλάκι υπάρχει το αποτύπωμα της αγνοούμενης κόρης της Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Rosa Hartung (Iben Dorner). Την υπόθεση αναλαμβάνουν οι Naia Thulin (Danica Curcic) και Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard). Τα υπόλοιπα επί της οθόνης..

 

Bron/Broen (2011-2018 | 36 Επεισόδια)

 

Ένα πτώμα βρίσκεται στη γέφυρα Oresund που ενώνει τη Σουηδία με τη Δανία και πιο συγκεκριμένα το Malmo με την Κοπεγχάγη. Το VAR δείχνει ότι το πτώμα είναι τοποθετημένο με τέτοιον τρόπο, ώστε το μισό να ανήκει στη δικαιοδοσία της Σουηδικής αστυνομίας και το άλλο μισό στης Δανέζικης (όταν λέμε μισό μισό κυριολεκτούμε).

Bron/Broen
Πηγή: zdf-studios.com

Την υπόθεση αναλαμβάνει ένα ετερόκλητο Δανοσουηδικό δίδυμο η Saga Norén (Sofia Helin) και ο Martin Rohde (Kim Bodnia), εξαιρετικά ανόμοιο αλλά πολύ αποτελεσματικό… Ιδέα τόσο καλοδουλεμένη, που μεταφέρθηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (ως Bridge στο FX) αλλά και στα νοτιοανατολικά Βαλκάνια (ως Η Γέφυρα στον ΑΝΤ1).

 

Bosch (2014-2021 | 68 Επεισόδια)

 

Ο Harry Bosch (Titus Welliver), ο detective με το πιο αξιοζήλευτο σπίτι (και ηχοσύστημα για τους πιο παρατηρητικούς), καλείται να διαλευκάνει μια σειρά από φόνους και λοιπά εγκλήματα στο άψογα στυλιζαρισμένο και φωτογραφισμένο σκηνικό του LA.

Bosch
Πηγή: nytimes

Μαζί με τη βασική πλοκή υπάρχει και η δευτερεύουσα, όπου ο Harry προσπαθεί να διαλευκάνει το θάνατο της μητέρας του αλλά και τα υπόλοιπα προσωπικά και οικογενειακά δράματα που περιέχει κάθε σειρά που σέβεται τον εαυτό της. Στα bonus, o ρόλος του Lance Reddick (RIP) ως Irvin Irving. Η σειρά πλέον συνεχίζεται υπό τον τίτλο Bosch Legacy, αλλά δε θα πω πολλά για να μην κάνω spoilers…

 

Death and other details (2024 | 10 Επεισόδια)

 

Ο Mandy Patinkin, τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίσαμε ως Saul Berenson στο Homeland, έχοντας μία άλλη ξανθιά protégé στο πλευρό του (την Violette Beane ως Imogene Scott), ενσαρκώνει έναν δαιμόνιο ιδιωτικό ντετέκτιβ/φιλόσοφο, ο οποίος και καλείται να λύσει το μυστήριο μίας δολοφονίας σε ένα κρουαζιερόπλοιο.

Death and other details
Πηγή: imdb

Κλασική συνταγή, όπου κανένας δεν μπορεί να διαφύγει από τον τόπο του εγκλήματος, αλλά και όπου όλοι είναι ύποπτοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Εδώ κλέψαμε λίγο, υπάρχει cliffhanger στα τελευταία επεισόδια, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι η σειρά θα συνεχιστεί…

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα