fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
5 κρασιά για την Παγκόσμια ημέρα κατανάλωσης κρασιού
Παγκόσμια ημέρα κατανάλωσης κρασιού

5 κρασιά για την Παγκόσμια ημέρα κατανάλωσης κρασιού

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατανάλωσης κρασιού στις 18 Φεβρουαρίου, σας προτείνουμε 5 κρασιά που αποδεικνύουν το ποιοτικό δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα, για να τα βάλετε στο τραπέζι σας και να το γιορτάσετε.

 

Μπορεί η δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου να έχει καθιερωθεί για τους οινόφιλους και τους οινοπαραγωγούς ως η Παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού, παρόλα αυτά, αυτή η Κυριακή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να γιορτάσουμε απολαμβάνοντας ένα ποτήρι (πιθανόν και περισσότερα), την Παγκόσμια ημέρα κατανάλωσης κρασιού. Δυστυχώς, αναζητώντας κανείς σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, η συντριπτική πλειοψηφία των αποτελεσμάτων αφορά την ημέρα οινοτουρισμού, κάτι μάλλον αρνητικό, μιας και το κρασί αντιμετωπίζεται περισσότερο ως τουριστικό ερέθισμα παρά ως προϊόν κατανάλωσης. Εμείς, για να γιορτάσετε τη μέρα, προτείνουμε 5 ποιοτικές ετικέτες που δίνουν μια καλή εικόνα του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα, με κόστος έως 20€ και τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε σε κάβες.

 

Cuvee Special Extra Brut, Domaine Karanika

 

Όπως σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της, δε θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε μ’ έναν αφρώδη οίνο. Η επιλογή αυτή τιμά και τη σταδιακή αλλαγή στάσης του Έλληνα καταναλωτή απέναντι στα αφρώδη κρασιά, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν χρήσιμα κυρίως σε γιορτινές καταστάσεις. Για την περίσταση διαλέγουμε το πολύ ενδιαφέρον Cuvee Special Extra Brut από το Κτήμα Καρανίκα. Παράγεται στην οινοποιητική ζώνη του Αμύνταιου, με την παραδοσιακή μέθοδο (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη που χαρίζει στο κρασί τις χαρακτηριστικές λεπτές φυσαλίδες).

Cuvee Special Extra Brut Domaine Karanika
Πηγή: karanika.com

Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο (από παλιά κλήματα σε λευκή οινοποίηση, περίπου 90%) και Ασύρτικο (περίπου 10%). Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα των ζυμών, τα οποία θα σας φέρουν στο μυαλό φρυγανισμένο ψωμί, μαζί με λάιμ και αχλάδι. Στο στόμα, κυριαρχεί η οξύτητα και η επίγευση είναι ευχάριστη και με μεγάλη διάρκεια. Αν το επιλέξετε, βάλτε στο τραπέζι σας κατά κύριο λόγο όστρακα ή/και άλλα θαλασσινά.
Domaine Karanika1ο χμλ. Επαρχ. οδού Λεβαίας-Βεγόρας, Φιλώτας, 532 00 / Τηλ: 694 532 6267 / Ωράριο: καθημ. 09:00-17:00, Σαβ.09:00-12:30, Κυρ. κλειστά

 

Μελίας, Κτήμα Παπαγιαννάκος

 

Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος ανήκει στη γενιά των ανανεωτών του ελληνικού κρασιού και είναι ένας από τους πρωτεργάτες της ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αμπελώνα της Αττικής και της ποικιλίας Σαββατιανό. Εμείς παρόλα αυτά θα σας προτείνουμε ένα αιρετικό για την αμπελουργική ζώνη κρασί, τον Μελία. Ο Μελίας παράγεται από Μαλαγουζιά, μια ελληνική ποικιλία που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ της μόδας, και εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς «μια από τα ίδια».

Μελίας Κτήμα Παπαγιαννάκος
Πηγή: papagiannakos.gr

Εν προκειμένω, στο Οινοποιείο Παπαγιανάκος, ένα τμήμα του μούστου βράζεται και συμπυκνώνεται, ενώ το υπόλοιπο ζυμώνεται κανονικά. Στο τέλος, προστίθεται εκ νέου το βρασμένο τμήμα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα γλυκό κρασί. Στο μάτι, σε προκαταλαμβάνει το χρυσαφένιο χρώμα και σε προετοιμάζει για τα αρώματα τροπικών φρούτων (όπως ανανάς) και για τις νότες μελιού που το πλαισιώνουν. Το στόμα είναι ευχάριστο με ικανοποιητικό όγκο και οξύτητα, που ισορροπεί ευχάριστα τη γλυκύτητα. Μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει ένα γλυκό με λευκά χαρακτηριστικά στο τέλος του γεύματος σας, πιθανόν ακόμα και ένα γαλακτομπούρεκο.
Οινοποιείο Παπαγιανάκος: Πυθαγόρα, Μαρκόπουλο Μεσογέας, 190 03 / Τηλ: 22990 25206 / Ωράριο: καθημ. 08:30-16:00, Σαβ. 09:00-15:00, Κυρ. κλειστά

 

Ακακίες, Κτήμα Κυρ Γιάννη

 

Μαζί με το δίδυμο αδερφάκι του, το Ακακίες Sparkling, το Ακακίες του κτήματος Κυρ Γιάννη, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αναβάθμιση του ροζέ κρασιού τα τελευταία 20-25 χρόνια. Κατάγεται από την περιοχή του Αμύνταιου, που την τελευταία 20ετία είναι στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά την παραγωγή ελληνικών ποιοτικών κρασιών. Έχει ως βάση το Ξινόμαυρο, που θεωρείται από πολλούς ως η πιο σημαντική ελληνική ποικιλία για την παραγωγή κρασιών με υψηλές προδιαγραφές.

Ακακίες Κτήμα Κυρ Γιάννη
Πηγή: kiryianni.gr

Χαρακτηρίζεται από τυπικά αρώματα φραμπουάζ με νύξεις από πράσινα στοιχεία ντομάτας, τα οποία εμπλουτίζονται και με άλλα αρώματα που φτάνουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του σερβιρίσματος, ακόμα και μέχρι τα λευκόσαρκα φρούτα. Στο στόμα είναι πλούσιο με πολύ καλή παρουσία οξύτητας και ευχάριστο τελείωμα. Αν αποφασίσετε να το βάλετε στο τραπέζι σας, κάτι που αξίζει τον κόπο να κάνετε, φροντίστε το πιάτο που θα το συνοδεύσει να έχει σαν βάση λευκό κρέας με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, ένα ψάρι τύπου πλακί ή ακόμα και τηγανιτό.
Κτήμα Κυρ Γιάννη: Γιαννακοχώρι, 592 00 / Τηλ: 23320 51100 / Ωράριο: καθημ. 11:00-18:00, Δευτ. κλειστά

Ιέρεια, Οινοποιία Μποσινάκη

 

Η Οινοποιία Μποσινάκη με ημερομηνία γέννησης το 1979, έχει πλέον στο τιμόνι της τη νέα γενιά και αρμενίζει στο πέλαγος του ποιοτικού κρασιού μ’ έναν αέρα ανανέωσης στα πανιά του. Όσον αφορά στην Ιέρεια, προέρχεται από την κυρίαρχη ποικιλία του οροπεδιού της Μαντινείας, το Μοσχοφίλερο. Παρά το γεγονός ότι το Μοσχοφίλερο είναι μια ροδόχρους ποικιλία, χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή λευκών κρασιών και αρκετά σπανιότερα για την παραγωγή ροζέ, όπως το Ιέρεια.

Ιέρεια Οινοποιία Μποσινάκη
Πηγή: greeceandgrapes.com

 

Είναι ανοιχτόχρωμο και σε πρώτη ανάγνωση παραπέμπει στα αντίστοιχα κρασιά της Προβηγκίας. Έχει έντονα αρωματική μύτη, με αρώματα από τριαντάφυλλο, φράουλα και λουκούμι. Στο στόμα, έχει μια τονισμένη δροσιστική οξύτητα, φρουτώδη χαρακτηριστικά και είναι απαλό και ευχάριστο. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σαν aperitif, με την προυπόθεση να είναι αρκετά δροσερό, αλλά και πλάι σ’ ένα πιάτο με λευκό κρέας ή ψάρι, αρκεί η τριανταφυλλένια μύτη του να μην «κλωτσήσει» με τα αρώματα του πιάτου.
Οινοποιία Μποσινάκη: Στενό Αρκαδίας, 221 00 / Τηλ: 2710 572767 / Ωράριο: καθημ. 09:00-15:30, Σαβ. 09:00-13:30, Κυρ. κλειστά

 

Νεμέα, Κτήμα Παπαϊωάννου

 

Το Κτήμα Παπαϊωάννου είναι η κληρονομιά που άφησε ένας άνθρωπος που εύκολα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως τον μεγαλύτερο παραδοσιακό αμπελουργό των τελευταίων 50 χρόνων. Το συγκεκτριμένο Κτήμα είναι η ζωντανή απόδειξη της μεγαλοσύνης του ελληνικού αμπελώνα και των δυνατοτήτων που είχε ευθύς εξαρχής να δίνει ποιοτικά κρασιά υψηλού επιπέδου, ακόμα και σε μια εποχή που το ελληνικό κρασί δεν είχε αρχίσει ακόμα να δρέπει τις δάφνες των ποιοτικών του δυνατοτήτων.

Νεμέα Κτήμα Παπαϊωάννου
Πηγή: houseofwine.gr

Το Νεμεά, παρά το πέρασμα του για 12 μήνες από βαρέλι, διατηρεί στο βαθμό που πρέπει τα νεανικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας (κυρίως κεράσι), αλλά και γενικότερα κόκκινα φρούτα, τα οποία διανθίζονται και συνδυάζονται αρμονικά με αρώματα βανίλιας, καραμέλας και καινούριου ξύλου. Με πλούσιο στόμα, «νόστιμο» θα μπορούσαμε να πούμε, και εξαιρετική επίγευση, είναι σίγουρα, ένα από τα σπουδαία κρασιά της σύγχρονης ελληνικής οινοπαραγωγής, το οποίο μπορεί να τιμήσει μαγειρευτά με κόκκινες σάλτσες και κρέας, αλλά και ψητά κρέατα.
Κτήμα Παπαϊωάννου: Αρχαία Νεμέα, 205 00 / Τηλ: 27460 23694

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα