fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Τα 3+1 καλύτερα deli – εστιατόρια της Αθήνας
deli shop

Τα 3+1 καλύτερα deli – εστιατόρια της Αθήνας

Ψωνίζουμε, γευόμαστε και απολαμβάνουμε στα καλύτερα deli shop της Αθήνας

Η ολοένα και αυξανόμενη τάση για ποιοτικά deli – εστιατόρια στην πόλη δηλώνει και την ανάγκη του κόσμου να ψωνίζει από μια τεράστια ποσότητα αγαθών, έχοντας τη δυνατότητα ό,τι επιθυμήσει να μπορεί και να το δοκιμάσει ευθύς αμέσως. Η τάση αυτή ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια στην Αθήνα, βάζοντας το λιθαράκι για πολλά ακόμη που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα. Αυτή η παρεΐστικη συνήθεια του deli, που μπορείς να πας με ένα φίλο, μόνος ή και μ

 

 

ε τη μαμά σου για ψώνια και ταυτόχρονα να τσιμπήσεις κάτι φρέσκο και όχι τυποποιημένο, έχει μπει στην καρδιά μας. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μικροί παραγωγοί έχουν κάνει τη διαφορά με τα προϊόντα τους και εμείς ως καταναλωτές οφείλουμε να στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή, αλλά και να στραφούμε περισσότερο στην αξιοποίηση των ντόπιων αγαθών. Αρκετά από τα deli της πόλης προάγουν αυτή τη φιλοσοφία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και σε άλλους, συνδυάζοντας τις χιλιάδες λιχουδιές των ραφιών τους με την επιτόπια απόλαυση, μιλώντας έτσι για έναν – αν θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε – γαστροdeli προορισμό.

Ergon

Το πρώτο γαστροdeli της πόλης, με τη σημερινή του έννοια, ήταν το “Ergon”, ένα κατάστημα πρωτοπόρο σε όλη την προσπάθεια ανάδειξης αυτής της φιλοσοφίας. Έχουν ήδη ανοίξει καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ρόδο, Σκιάθο και Μύκονο. Ειδικά στη Χαλκιδική, στο ξενοδοχείο “Sani”, η κεντρική ιδέα ήταν να γνωρίσουν οι ξένοι τουρίστες τα ελληνικά καλούδια, πρώτα δοκιμάζοντάς τα στο εστιατόριο και έπειτα, αν τους αρέσουν, να μπορούν να τα ψωνίζουν από το κατάστημα. Στην Αθήνα τώρα, επί της οδού Μητροπόλεως, σίγουρα έχετε δει το εμβληματικό μεγάλο κτίριο με τη γηραιά ελιά στη μέση, σύμβολο πίστης και ειρήνης. Εδώ η ποιότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μιας και η “Ergon” αριθμεί 1.200 προϊόντα από περίπου 150 Έλληνες παραγωγούς, όλα προσεκτικά διαλεγμένα. Μέσα στο κατάστημα μπορείτε να βρείτε παντοπωλείο deli, εστιατόριο, χασάπικο, ιχθυοπωλείο, μανάβικο με τον ζωηρό κάθετο λαχανόκηπο και φυσικά φούρνο, κάβα και καφεκοπτείο. Στο μενού της “Ergon” θα βρείτε από πρωινό και brunch μέχρι επιλογές για κυρίως φαγητό, γλυκά, όλων των ειδών καφέδες και αναψυκτικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα αυγά μάτια με στάκα Χανίων σε ζυμωτό ψωμί, χειροποίητη κοζανίτικη μπουγάτσα με σπανάκι και τυρί και το άλειμμα καπνιστού σολομού με ταραμά.

Μητροπόλεως 23, Αθήνα, 210 0109090

Nora’s Deli

Το Nora’s Deli είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ποιοτικά deli της Αθήνας στην οδό Αναγνωστοπούλου. Θυμίζει παλιό κλασικό παντοπωλείο, από αυτά που ανθούσαν στην πάλαι ποτέ Αθήνα. Στις αρχές του 2020 άνοιξε τις πόρτες του το δεύτερο deli-all day bistrot- delicatessen της ίδιας “επιχειρηματικής” οικογένειας, στην οδό Αναπήρων Πολέμου, στην καρδιά του Κολωνακίου. Ο χώρος φιλοξενεί μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, με διάφορα τυριά και αλλαντικά, όπως το Occeli Al Barolo από την Ιταλία, το Fondu noix με καρύδι Γαλλίας, το αρσενικό Νάξου, το Jamon Iberico Ισπανίας, το Speck Ιταλίας ‘’Dok Dall’ava’’ και το prosciutto ‘’San Daniele’’ 12μηνης ωρίμανσης. Στο all day bistrot του βρίσκουμε σαλάτες, σούπες, ορεκτικά και πιάτα με βάση τις συνταγές του αρχιμάγειρα της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Jean Marrie Hoffman.

Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, 210 3389349

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Αυτό το κλασικό παστρομαγειρείο ενώνει εδώ και χρόνια την πώληση εκλεκτών προϊόντων και την άμεση κατανάλωση και απόλαυση παραδοσιακών μεζέδων. Διαθέτει ξεχωριστό e-shop, στο οποίο μπορούμε να βρούμε όλα τα προϊόντα τους και να τα έχουμε άμεσα και στο σπίτι. Επιπλέον, υπάρχουν και δύο ανακαινισμένα κτίρια, στην οδό Ερμού και στην οδό Σωκράτους, στα οποία μπορούμε να δοκιμάσουμε τις μοναδικές τους γεύσεις και να ψωνίσουμε φυσικά όλα τα προϊόντα τους. Η διαφορά στα ‘’Καραμανλίδικα του Φάνη’’ έγκειται στο ότι παρέχουν στους επισκέπτες τους παραδοσιακές καραμανλίδικες γεύσεις, όπως τον εκλεκτό καραμανλίδικο παστουρμά και σουτζούκι, αυθεντικά καραμανλίδικα λουκάνικα, καβουρμά, δραμινό παστράμι, καθώς και τυριά παλαίωσης και αλλαντικά ωρίμανσης. Το εργαστήρι της Ερμού σερβίρει καθημερινά από το μεσημέρι (εκτός Δευτέρας) ζεστούς μεζέδες και προσφούρνια, κοινώς τα ψωμάκια που ψήνονται σε υπαίθριους φούρνους και παστομαγειρεία. Δοκιμάστε βοδινό καβουρμά με αυγά και πατάτες, χουνκιάρ μπεγεντί και κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης και μαστέλο Χίου.

Μεζετζίδικο: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, 210 3254184
Παστουρματζίδικο: Ευριπίδου 41, Αθήνα, 210 3217238
Εργαστήριο: Ερμού 119, Αθήνα, 210 3219119

Κωσταρέλος

Έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια από τότε που η οικογένεια του Κυριάκου Κωσταρέλου έφτιαξε τα πρώτα της χειροποίητα τυριά και γιαούρτια. Άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ποιότητα και τη γεύση, έχουν καταφέρει να φτιάξουν προϊόντα υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπως τη βραβευμένη φέτα τους και το γιαούρτι με τη μοναδική υφή. Η φέτα φτιάχνεται με γάλα από επιλεγμένα κοπάδια αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής, έχει ωρίμανση από 4 έως 12 μήνες σε παραδοσιακά ξύλινα βαρέλια οξιάς και η γεύση, η υφή και το άρωμά της ποικίλλουν ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσής της. Φυσικά, μέχρι σήμερα είναι αναρίθμητα τα κατορθώματα και οι διακρίσεις, καθώς συνεχίζουν αέναα την ανοδική τους πορεία στο χώρο της παραγωγής αλλά και του deli. Το τυροκομείο προμηθεύει καθημερινά τα καταστήματα λιανικής “Κωσταρέλος” μέσα στην Αθήνα και έτσι όλα τα εμπορεύματά τους είναι “της ημέρας”. Το σύγχρονο deli τους στο Κολωνάκι διαθέτει προϊόντα δικής τους παραγωγής αλλά και διαλεχτά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Το κατάστημα διαθέτει μικρά τραπεζάκια μέσα αλλά και έξω στο πεζοδρόμιο, σερβίροντας καθημερινά από το πρωί αλμυρές και γλυκές δημιουργίες.  Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυριά τους, που με αυτά μπορείτε να δημιουργήσετε ποικιλία ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, το κρύο σάντουιτς με ανθότυρο και πέστο αγκινάρας και το ζεστό σταρένιο ψωμί με προζύμι με καπνιστή μπριζόλα Δράμας και γραβιέρα Σύρου.

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, 210 7259000

Περισσότερα