Θα το βρείτε χωμένο στην Στοά Θεολόγου, δυο βήματα από τη νέα στάση του Μετρό στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και πολλοί (Πειραιώτες και μη) θα συμφωνήσουν ότι είναι το μπαρ που έλειπε από το Λιμάνι
Είναι γνωστό ότι οι Αθηναίοι δύσκολα κατηφορίζουν για ποτό στον Πειραιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετούς να αψηφούν τη χιλιομετρική απόσταση. Οι τρεις νέες στάσεις του Μετρό σίγουρα έχουν βοηθήσει σε αυτό, αλλά και τα νέα, αξιόλογα στέκια που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες γωνιές του Πειραιά αποτελούν τους βασικούς λόγους για να προγραμματίσεις την έξοδό σου στο Λιμάνι. Ένας από αυτούς τους λόγους έιναι πλέον και ο «Μέγας Ανατολικός», το νέο μπαρ που εγκαταστάθηκε πριν 3 μόλις εβδομάδες στην Στοά Θεολόγου, εκεί όπου στεγαζόταν το ιστορικό κυλικείο του Μεγάρου Θεολόγου, στο κέντρο του Πειραιά.

Δημιουργός και εμπνευστής του Μέγα Ανατολικού είναι ο Κώστας Παντιώρας, γνώριμος από το επίσης πειραιώτικο μπαρ «Αισθηματίες». Όσοι έχετε πάει στους Αισθηματίες, θα τον έχετε πετύχει πίσω από τα ντεκ να επιλέγει μουσικές, αλλά και να διακόπτει το πρόγραμμα αραιά και που απαγγέλοντας ποιητικούς στίχους. Η αγάπη του αυτή για την ποίηση και τη λογοτεχνία φαίνεται και στο νέο του εγχείρημα, μιας και ο Μέγας Ανατολικός πήρε το όνομά του από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Λαμβάνοντας υπόψη την αναφορά στο μυθιστόρημα του Εμπειρίκου, βγάζει απόλυτο νόημα και η διακόσμηση του Μέγα Ανατολικού, η οποία κινείται γύρω από τη λαγνεία και τον ερωτισμό.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του ποιητή, μοιρασμένο σε 8 τόμους, στο οποίο περιγράφεται το ταξίδι του υπερωκεάνιου «Μέγας Ανατολικός» από το Λιμάνι του Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες του προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και διάφορες εθνικότητες και για 10 μέρες, ώσπου να φτάσει ο «Μεγάς Ανατολικός» στον προορισμό του, μετατράπηκε στην «κιβωτό του έρωτα», όπου όλα επιτρέπονται χωρίς ταμπού και ηθικά όρια. Όπως μου εξήγησε και ο Κώστας, «το μυθιστόρημα του Εμπειρίκου για κάποιους αποτελεί τολμηρό – ακόμα και χυδαίο- πορνογράφημα, ενώ για άλλους εκφράζει την ουτοπία του ποιητή για έναν απελευθερωμένο κόσμο χωρίς σεξουαλικά και κοινωνικά στερεότυπα».

Λαμβάνοντας υπόψη την αναφορά στο μυθιστόρημα του Εμπειρίκου, βγάζει απόλυτο νόημα και η διακόσμηση του Μέγα Ανατολικού, η οποία κινείται γύρω από τη λαγνεία και τον ερωτισμό. Στους σκούρους τοίχους του θα βρείτε κάθε λογής εικονογραφήσεις, σπάνιες γκραβούρες και πίνακες από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, όπως Ελλάδα, Ιαπωνία και Αμερική. Το μάτι μου έπεσε σε διάφορες αισθησιακές εικόνες, αλλά και σε ερωτικά αντικείμενα που κοσμούν τα ράφια του πίσω από τη μπάρα. Πέρα όμως από το αισθησιακό κομμάτι της διακόσμησης, έρχεται να προστεθεί και το βιομηχανικό στυλ που παραπέμπει με κάποιο τρόπο στη ναυτηλία και το υπερωκεάνιο «Μέγας Ανατολικός». Εδώ η σύνδεση γίνεται με το μέταλλο, τις άγκυρες και τα φινιστρίνια που βρίσκονται στο χώρο του, αλλά κυρίως με τη φουλ μέταλ μπάρα του, η οποία φτιάχτηκε από λαμαρίνες που προμηθεύτηκαν από τα μηχανουργεία του λιμανιού. Αν και πρόκειται να προστεθούν ακόμα και άλλα στοιχεία στη διακόσμησή του, φαίνεται ήδη η φροντίδα, η μελέτη και το μεράκι στη διαμόρφωση του χώρου του.
Ανοίγει στις 8 μ.μ. και επειδή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα το επισκεφθείτε ιδανικά μετά από κάποια παράσταση για straight ποτά και επιλεγμένα κλασικά κοκτέιλ. Για μένα, βέβαια, δύο είναι τα δυνατότερα σημεία του Μέγα Ανατολικού, που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα μπαρ που έχω επισκεφτεί στο κέντρο του Πειραιά.
Καταρχάς η τοποθεσία του στην Στοά Θεολόγου, του δίνει έναν street χαρακτήρα και μια ουρμπανίλα που λείπει από το κέντρο του Πειραιά, όπου μπορείς να πάρεις το ποτό στο χέρι, να το απολαύσεις όρθιος στην στοά, να ακούσεις μουσικές και να γνωρίσεις κόσμο. Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι οι μουσικές του, που δύσκολα ακούς στα πειραιώτικα (ακόμα και σε αθηναϊκά) στέκια.
Στον Μέγα Ανατολικό θα ακούσεις μουσικές από τα ‘60s μέχρι σήμερα, εναλλακτικό ροκ, όπως rockabilly και garage, new και dark wave, post punk, μέχρι και indie, alternative των ημερών μας. Θα υπάρχουν, όμως, και ειδικές βραδιές, όπου μπορεί να ακούσεις old school hip hop, αλλά και μαύρες μουσικές, όπως soul, funk και rhythm & blues.

Η αλήθεια είναι ότι, όταν επισκέπτεσαι ένα μπαρ που μετρά μόνο κάποιες μέρες λειτουργίας, είναι δύσκολο να περιγράψεις το χαρακτήρα και τo vibe του χώρου του, μιας και αυτά είναι στοιχεία που διαμορφώνονται σε βάθος χρόνου, αλλά και από τον κόσμο που θα το κάνει στέκι του. Αποτελεί, όμως, και μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις ένα χώρο στην αρχική του μορφή και να μάθεις τις προθέσεις των δημιουργών του. Και για την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Μέγα Ανατολικό, στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα οικείο μπαρ, όπου θα αισθάνεσαι άνετα, ανοιχτό και φιλόξενο για όλους, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων, αλλά και να επανεφεύρουν τον παλιό τρόπο διασκέδασης, τότε που έβγαινες και γνώριζες το διπλανό σου.
Μέγας Ανατολικός Occult Bar
Αγίου Κωνσταντίνου 11, Πειραιάς (εντός Στοάς Θεολόγου), τηλ.: 2104130966
Ανοιχτά: Τρίτη – Σάββατο 8.00 μ.μ. -03.00 π.μ. (Κυρ- Δευτ. κλειστά)