Σε ένα μικρό δρομάκι ακριβώς πίσω από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα φάτε κάτι που τείνει να εκλείψει από την Αθήνα: καλομαγειρεμένη ελληνική κουζίνα.
Πέμπτη βράδυ. Μετά το μαρτύριο της κίνησης στην Κηφισίας και με την εβδομάδα να έχει περάσει από πάνω μου σαν τρακτέρ, το μόνο mood booster ήταν νόστιμο comfort food. Ούτε delivery, ούτε πειραγμένες γεύσεις σε trendy εστιατόρια. Και κάπως έτσι βρέθηκα στο εστιατόριο Αλεξάνδρα.
Αν και δίπλα στην πολύβουη Αλεξάνδρας, είναι πραγματικά κέντρο απόκεντρο και σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης. Η ψηλοτάβανη σάλα με το έντονο λευκό στοιχείο και τη minimal, αλλά παράλληλα ζεστή διακόσμηση, αποπνέει ένα χαλαρό vibe. Τα σικάτα σερβίτσια στα – απλωμένα στον χώρο – τραπέζια, σε συνδυασμό με τη διακριτική μουσική, ολοκληρώνουν την κομψή εικόνα. Μεγάλο ατού, ο καταπράσινος μικρός κήπος που όταν ανοίγει ο καιρός, είναι μικρό καταφύγιο δροσιάς.
Η Αλεξάνδρα δεν είναι το εστιατόριο που προσελκύει πολύ νεανικές παρέες. Απευθύνεται κυρίως σε αστικό κοινό και σε ηλικίες 35+. Εδώ θα δείτε την κυρία με το σκυλάκι της, οικογένειες με παιδιά που για κάποιο λόγο είναι ήσυχα (μάλλον τα χαλαρώνει το zen περιβάλλον), δικηγόρους που έχουν πεταχτεί από το γραφείο τους για lunch break και κόσμο της ευρύτερης περιοχής. Βέβαια δεν είναι λίγοι και οι τουρίστες από τα κοντινά μεγάλα ξενοδοχεία που το προτιμούν.
Στο φαγητό τώρα. Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, το αρκετά γρήρορο και φιλικό σέρβις και το αχνιστό χειροποίητο καρβελάκι που συνοδεύεται από dip ελιάς και κρέμα τυριού, με προδιέθεσε ότι το γεύμα μας θα είναι τουλάχιστον περιποιημένο. Τα πιάτα στο μενού κινούνται στα πλαίσια της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, χωρίς φιοριτούρες και εξεζητημένους γευστικούς συνδυασμούς. Μεσογειακές προτάσεις, με μια σύγχρονη πινελιά, τόσο όσο.
Από τα ορεκτικά ξεχώρισα την old school χορτόπιτα με άγρια χόρτα, ωραίο τραγανό φύλλο και μπαμπάτσικη γέμιση, ενώ θα χαρακτήριζα συμπαθητικό το λαχματζούν με σως γιαουρτιού. Έπειτα, ήρθαν στο τραπέζι ωραία χυλωμένα κυκλαδίτικα ρεβίθια και αγκινάρες αλά πολίτα, με πολύ καλή αναλογία μυρωδικών και σωστά μαγειρεμένες αγκινάρες. Το πιάτο όμως που ήταν όλα τα λεφτά, ήταν το κοτόπουλο με σπιτικές χυλοπίτες, σπανάκι, ψητή ντομάτα και γραβιέρα. Μπορεί να μην έφτανε σε γεύση της γιαγιάς μου της Κατίνας, αλλά το κοτόπουλο ήταν ζουμερό, χωρίς να είναι παραψημένο, οι χυλοπίτες μελωμένες μέσα στη κόκκινη σάλτσα τους και η γραβιέρα από πάνω έδενε το πιάτο. Τέλος, η λίστα κρασιών, όπως και το χύμα, είναι αξιοπρεπή.
Αν έχετε όρεξη για κλασσικές γεύσεις με ποιοτικά υλικά και ευχάριστο, προσεγμένο περιβάλλον, επισκεφτείτε το. Εγώ σίγουρα θα επιστρέψω προς καλοκαιράκι μεριά, για να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα στη δροσερή αυλή του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Μεσογειακή Κουζίνα
Διεύθυνση: Ζωναρά 21, Αθήνα, 114 72
Τηλ: 210 6420874
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-02:30, Δευτ Κλειστά
Τιμή: 20-25 € (χωρίς το κρασί)